Мјештани села Бошковићи код Лакташа воду довозе из бунара удаљених десетак километара

Јасна Драгојевић
Мјештани села Бошковићи код Лакташа воду довозе из бунара удаљених десетак километара

Лакташи - Мјештани Бошковића, села надомак Лакташа, приморани су да доносе воду са бунара удаљених десетак километрима, јер су славине у њиховим домаћинствима најчешће суве.

Објашњавају да је узрок овог проблема, са којим све теже излазе на крај, то што се село нагло населило, па капацитет локалног водовода није довољан за сва домаћинства.

Воде у Бошковићима, како кажу мјештани, током ноћи никада нема, док у току дана долази и нестаје.

- До несташице воде долази због тога јер је село некада имало 60 домаћинстава, а сада има 160, док је капацитет бунара остао исти - испричао је домаћин Милорад Тривић додајући да мјештани немају новца да направе нови бунар.

- Воду довозим цистернама са бунара који је удаљен 11 километара од моје куће. Страшно је да у 21. вијеку, када је људима омогућено да свакодневно комуницирају са остатком свијета, ми немамо воду - прича Тривић чије домаћинство броји седам чланова.

У бољој ситуацији није ни његов брат Боривоје Тривић.

- Направио сам базен за кишницу, па тиме напајам стоку, док воду за пиће доносим са 11 километара удаљеног бунара. Сеоски водовод сами не можемо да обновимо и неколико пута смо тражили помоћ од општине, али до сада ништа није учињено - каже овај домаћин.

И осмочлана породица Радослава Кешевића за воду се сналази како зна и умије. Кешевић сматра да би проблем био ријешен када би локална власт имала вољу за то.

Да је све остало само на обећањима, тврде и други мјештани који напомињу да би вјероватно све било другачије када би имали свог представника у локалном парламенту.

Начелник општине Лакташи Ранко Карапетровић рекао је да су створени предуслови за нормализацију снабдијевања водом овог села.

- У мјесту Чардачани урађен је нови резервоар, док би стари из овог насеља могао послужити за Бошковиће - казао је Карапетровић и додао да проблем остаје стара водоводна мрежа, те да ће у наредних мјесец током креирања буџета бити одлучено да ли ће доћи до њене обнове.

Струја

Мјештани Бошковића тврде да осим са водом имају проблема и са електричном енергијом која често нестаје.

- У оквиру пројекта реконструкције дистрибутивне мреже до краја ове године радна јединица "Електродистрибуције" Лакташи развући ће кабал и прикључити на мрежу постављене бетонске стубове у Бошковићима - рекли су у "Електрокрајини"’ Бањалука.

Нагласили су да ће идуће године бити настављена реконструкција дистрибутивне мреже, у току које ће преостале дрвене бандере бити замијењене бетонским. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана