Мјештани Масловара код Котор Вароша: Стаћемо пред машине и зауставити загађење воде

Маријана Миљић
Мјештани Масловара код Котор Вароша: Стаћемо пред машине и зауставити загађење воде

Котор Варош - Дио мјештана села Масловаре код Котор Вароша запријетио је да ће тијелима зауставити тракторе и камионе ако не буде прекинуто складиштење обловине због којег је загађено локално извориште, а седамдесетак домаћинстава остало без воде.

Вода је, истичу мјештани, већ десетак дана загађена јер радници предузећа "Петровић" и "Врбања шуме", које је као подизвођаче ангажовало Шумско газдинство "Врбања" Котор Варош, посјечену шуму складиште на локалитету изворишта "Језерац" и базена.

Дарио Петрушић каже да 70 домаћинстава не зна шта да ради и како да се избори са проблемом.

- Вода је толико мутна да је не можемо користити ни за шта. Приморани смо да свакодневно купујемо воду или да је довозимо са других извора - каже Петрушић.

Додаје да су разговарали са радницима Шумског газдинства "Врбања", али да разговори нису уродили плодом и да се ништа није промијенило.

- Посјечену шуму и даље складиште директно на извориште "Језерац" и базен. Колико је вода загађена, најбоље показује чињеница да се у базену налази више од пола метра наталоженог муља - рекао је Петрушић и додао да мјештани страхују да се у води налазе и уље и нафта који се расипају из трактора и камиона приликом извлачења обловине.

Петрушић наглашава да су у више наврата тражили помоћ и од општинске инспекције, али је она само једном изашла на терен.

- Нису ништа урадили да би ријешили овај проблем. Због тога ћемо на крају бити приморани да изађемо на пут и станемо пред тракторе и камионе како бисмо спријечили да посјечену шуму и даље складиште на извориште и базен. Ово више никуда не води. Осјећамо се беспомоћним - казао је Петрушић.

Његов комшија Брацо Кушљић каже да су јуче разговарали са управником Шумског газдинства "Врбања" Ненадом Пезеровићем.

- Једино што смо успјели да договоримо је да данас одржимо састанак са директором Шумског газдинства "Врбања" и затражимо да ријеше проблем. Уколико дође до састанка, захтијеваћемо да више не извлаче обловину на овој локацији и да одобре новац за обнову комплетног цјевовода и наспу пут који је уништен приликом извлачења посјечене шуме - казао је Кушљић.

Он је истакао да су мјештани на измаку стрпљења и да неће још дуго сједјети и чекати рјешавање проблема.

- Ако наши захтјеви буду одбијени, стаћемо пред камионе и тракторе и спријечити да и даље загађују воду - казао је Кушљић.

Пезеровић није одговарао на телефонске позиве, а у Шумском газдинству "Врбања" су истакли да је инспекција утврдила да нема њихове одговорности, али да ће као и у другим случајевима, након што буде завршен посао, терен довести у првобитно стање. Са представницима предузећа "Петровић" и "Врбања шуме" нисмо успјели да ступимо у контакт.

Анализа

Брацо Кушљић каже да ће данас затражити од Института за јавно здравство РС да обави анализу воде са изворишта "Језерац".

- Вода је сигурно неисправна и након прокувавања. Увјерени смо да ће и послије обустављања радова који су довели до загађења бити потребно много времена да би се вода очистила од хемикалија, тако да не очекујемо да ћемо ускоро имати исправну воду - казао је Кушљић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана