Мјештани љубињских села преко ноћи постали ватрогасци

Ратомир Мијановић
Мјештани љубињских села преко ноћи постали ватрогасци

Требиње/Љубиње - Пожар се ширио великом брзином и било је у опасности цијело село. Мјештани су брзо допремали воду са чатрња, цријевима, брентачама, радили смо сви као да смо се са пожарима борили сваки дан. И успјели смо.

Ово је испричао Мишо Ковачина, мјештанин Седлара у Поповом пољу код Требиња, који је са својим комшијама, ватрогасцима, шумарима и припадницима Цивилне заштите успио да одбрани куће од пожара.

- Ношен јаким вјетром, пожар је неколико пута озбиљно припријетио, али пожртвовањем, слогом и професионалним приступом је локализован. Најважније је што смо сложно реаговали и имали велику помоћ у одбрани кућа, цркве и гробља - казао је Ковачина.

Ватрена стихија већ данима не да мира ни мјештанима љубињских села, а они најхрабрији нису склопили ока бранећи читаву ноћ села од пламена. Ипак, на имањима је причињена велика материјална штета. Километарски појас ватре спустио се јуче до магистралног пута Љубиње - Требиње, а густи дим и пламен угрозили су саобраћај. Надлежни су упозоравали да ће, уколико ватра пређе преко пута, бити угрожена сва љубињска села с те стране, али и град Требиње.

На терену су били љубињски и требињски ватрогасци, шумари обје општине и полиција, која је возаче упозоравала на опасност. Ватра је горјела непосредно уз магистралу, а велики број људи улагао је надљудске напоре да пожар не пређе пут и и захвати шуму. Командир Ватрогасне јединице Љубиње Миодраг Илић упозорио је да ће се десити општа катастрофа ако ватра пређе ову дионицу.

Он је истакао да је веома тешка ситуација и према селу Пустипусти, гдје се ватра спушта према кућама, наводећи да куће ипак нису угрожене јер је велики број људи и возила на терену, али да нису оптимисти јер се температура повећава.

- Екипе су на терену и дежурају заједно са мјештанима. Ипак, најтеже је било на овом дијелу пута Требиње - Љубиње. Било је много дима и пламена, сви укључени у гашење су пружили велики напор. Бранимо и одбранићемо ту саобраћајницу - рекао је командир Ватрогасне јединице Требиње Трипо Ћук.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана