Мјештани Љубачева код Бањалуке поносни на своју традицију на Бадњи дан

Анадолија
Мјештани Љубачева код Бањалуке поносни на своју традицију на Бадњи дан

Бањалука - Мјештани Љубачева, села око 20 километара удаљеног од Бањалуке, јутрос су поранили како би прије свитања усјекли бадњак - симбол Бадњег дана који данас обиљежавају вјерници православне вјероисповјести.

Одговарајуће младо стабло, које може бити цер или храст, у Љубачеву је пронашао и сјекиром посјекао Рајко Ћулум (75) из овог мјеста који је екипи агенције Анадолија испричао да је увијек био међу првима за тражење и сјечење бадњака. Прву иверицу Ћулум је понио кући како би је чувао до сљедећег Бадњег дана, јер према вјеровању она породици може донијети срећу и здравље.

"Бадњак се сијече ујутро рано на Бадњи дан и провезе се кроз наше село до школе, цркве и освјешта се", испричао је Ћулум.

У овом селу мјештани су вожење бадњака организовали као и њихови преци, два коња вукла су кола. Овај начин вожења бадњака све је рјеђи, а бадњак се и у селима најчешће вози тракторима.

По свитању, мјештани Љубачева, почели су с вожењем, а према обичајима, стајали су поред сваке куће како би домаћице закитиле бадњак.  

Сви мјештани поносни су на своју традицију и слогу. Мирко Главић пожелио је да у миру, весељу и здрављу проведу предстојеће празнике. На питање да ли се традиција поштује на овај начин и у другим селима одговорио је "негдје мање, негдје више".

"У сваком мјесту постоји, али нигдје није као у Љубачеву овако компактна средина и јединствена цјелина", каже он.

Обзиром да у Љубачеву живи 940 особа, како би на вријеме стигли до цркве на освештење бадњака, у овом селу се сијеку и возе три бадњака.

"Ми то традиционално радимо, ове године ми се чини баш онако спектакуларно, из свих засеока сви довозе бадњак у центар села, свако на свој начин и онда представници села бирају најљепши бадњак који иде на чело колоне и долазимо цркви", испричао је Недељко Бранковић.

Милан Вујасин поносан је на чињеницу да су мјештани успјели да се у цркви у њиховом селу одржава освештавање бадњака и божићни уранак. Испричао је да су прије 15 година ишли 15 километара до друге цркве. 

"Из године у годину ово је све веће и масовније тако да нам је драго да је народ пришао и цркви и селу", рекао је Милан Вујасин.

За мјештане ова традиција је посебно значајна јер након освештавања бањака узимају по једну гранчицу коју носе кући да имају бадњак ујутро, када осване Божић.

"Иначе, ми смо опредијељени да чувамо своју традицију и обичаје, као што сте видјели, то је стотинама година обичај да се ујутро иде да се сијече бадњак да вучемо бадњак кроз село. Данас је посебан дан, данас се дружимо с Богом, данас је свијетли дан када се сви волимо у овим тешким временима у којима сада живимо, у тешкој динамици, али, ето, видите данас колико је људи овдје и сви су весели, срећни и здрави, у благостању", рекао је Раденко Вујасин предсједник Савјета мјесне заједнице Љубачево.

Свештеник Драган Топић у парохији јаворанској објаснио је да данашњи обичаји и духовни садржаји вјернике враћају у вријеме рођења Исуса Христа.

Осим богослужења и освештавања бадњака, испред храма Светог Пантелејмона у Љубачеву за најмлађе је организовано и традиционално "пијукање". У питању је стари обичај по којем на Бадњи дан домаћица дјеци у сламу баца бомбоне, љешњаке и орахе, а они док их скупљају имитирају пијукање пилића.

"Ово је дан који је посебан за сваког православног хришћанина, посебно за нас православне Србе, јер у данашњи дан се традиционално провози Бадњак, сијече се, довози се пред свети храм и сви ови садржаји нас враћају у оне витлејемске дане у вријеме прије нешто више од  2000 година када су витлејемски пастири ложили ватру да би се гријали", испричао је свештеника Драга Топић.

Поносан је што вјерници присуствују овом догађају за који каже да је посебан за све оне који живе у Љубачеву.

"Посебно смо срећни јер овај дан и сви божићни дани окупе много нашег народа који је привремено напустио ове крајеве, али се у овим данима увијек враћа на ово мјесто", додао је он.

Након освештавања бадњака, мјештани Љубачева упутили су се кућама како би се припремили за традиционалну породичну посну вечеру пред сутрашњи Божић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана