Мјештани Корова код Српца сложни у још једној акцији: Иконама украсили црквену салу

Д. Ј.
Мјештани Корова код Српца сложни у још једној акцији: Иконама украсили црквену салу

СРБАЦ - Мјештани Корова код Српца прије неколико година су изградили црквену салу код мјесног храма, чије зидове су ових дана украсили православним иконама за које су сами прикупили новац.

На Васкрс су освештане иконе Богородице и Исуса Христа, а претходно је, у част сеоске славе, постављена и икона Свете Тројице. 

- Дошли смо на ову идеју у октобру прошле године, а добили смо и благослов свештеника кобашке парохије Славише Топића. Прво смо икону Свете Тројице поставили на Божић, а ових дана смо јој придружили и друге двије иконе које су ноћ уочи Васкрса преноћиле у кобашкој цркви. Након јутарње молитве и доручка у домаћинствима, иконе смо у свечаном дефилеу возила превезли у Корове - рекао је један од иницијатора ове активности Горан Васић.

Израдио их је локални мајстор Радован Малешевић који се годинама бави овим послом, а новац су прикупили мјештани Горњих и Доњих Корова.

- Вјера нас је одржавала и окупљала не само у лијепим тренуцима, већ и у овим тешким временима и зато нам није било тешко да сакупимо прилоге. У плану нам је да до прославе сеоске славе помогнемо да се у цркви уради камени под и лустер и уреде околне стазе, за шта смо новац већ обезбиједили - рекао је Васић.

Коровчани су у протекле двије године реализовали неколико акција обнове локалних путева, уређења друштвеног дома и игралишта и уређења животне околине. Један од приоритета је да у потпуности споје њихова два засеока асфалтним путем.

- Проширили смо и уредили дио макадамског пута који повезује Горње и Доње Корове, а који није био функционалан за саобраћај, па смо морали користити околни пут и возити се шест километара да бисмо дошли једни другима. Нема ништа важније у овом тренутку него да асфалтирамо тај пут, а надамо се да ће нам помоћи и републичке институције – рекао је Васић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана