Мјештани четири насеља у Добоју не могу да живе од прашине и детонација

Д. Д.
Мјештани четири насеља у Добоју не могу да живе од прашине и детонација

Добој - Мјештани добојских приградских насеља Липац, Поткамен, Пољице и Гаврићи, чије се куће налазе у близини каменолома Карабеговац, поручују да не могу да живе нормално од прашине и детонација.

Славко Илић каже да су детонације, потреси и ломови страшни, те да не зна више шта да ради.

- Кућа ми се налази на мање од 200 метара од каменолома. Све је попуцало од посљедица минирања, јер они раде стално у четири смјене - испричао је Илић на јавној расправи која је одржана у петак у Добоју.

Предсједник Савјета МЗ Липац Горан Ристић истиче да је у Липцу и Поткамену угрожено најмање стотину кућа. Он додаје да мјештане свакодневно гуши прашина, а посебно су забринути за дјецу и њихово здравље. Тврде да их нико не обавјештава када треба да се минира каменолом. Ристић је незадовољан и што из Каменолома не издају одговарајућа звучна обавјештења прије почетка минирања и наводи да је само на једном мјесту постављена табла са сатницима.

Ристић је нагласио да је велики проблем то што се каменолом приближава кућама.

- С обзиром на то да се каменолом приближава насељу, постоји и опасност за снабдијевање водом, имајући у виду да свака друга кућа посједује бунар - рекао је Ристић.

Представник предузећа "Каменолом Карабеговац" Жељко Жунић рекао је током расправе да неће бити проширења експлоатације камена према насељу, као и да је употреба експлозива током минирања строго контролисана. Он је казао да никада нису лажирали минирање, те је предложио да сами мјештани изаберу куће за сеизмичко мјерење, чије ће трошкове они сносити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана