Мјесец од разорног потреса: Живот у Костајници се нормализује, проблем недостатак новца

Агенције
Мјесец од разорног потреса: Живот у Костајници се нормализује, проблем недостатак новца

КОСТАЈНИЦА - Живот се у Костајници тачно мјесец послије снажног земљотреса враћа у нормалу, упркос накнадним мањим потресима, али остаје брига како обновити и санирати оштећене објекте, рекао је Срни портпарол општине Александар Пашић.

- Живот се нормализује, али нам остаје брига како изнаћи средства за обнову и санацију, како приватних кућа, тако и стогодишњих објеката који су својеврсни културни и историјски споменици под заштитом - истакао је Пашић.

Пашић је навео да је до данас прегледан 771 објекат, од чега је једним од степена оштећења категорисано 396.

- Послије првих дана, када су приоритет биле хитне интервенције на оштећеним објектима и збрињавање најугроженијих грађана, у сарадњи са Министарством за просторно уређење, грађевинарство и екологију и Републичком дирекцијом за обнову и изградњу, покренули смо процедуру категоризације објеката, да бисмо могли процијенити укупну штету - објаснио је Пашић.

Према његовим ријечима, ради општинска управа и општинске установе и предузећа, а ускоро се очекује и повратак републичких установа које су привремено измјештене у Нови Град и Козарску Дубицу.

- С обзиром на то да су објекти општинске управе, магистрата и Радија Костајница неусловни, планира се њихово пресељење у алтернативни смјештај - навео је Пашић.

Он је напоменуо да раде Клуб за дјецу "Кестенко" и Основна школа "Петар Мећава", а да средњошколци похађају наставу на даљину, јер је објекат Средњошколског центра претрпио значајна оштећења.

Хрватску је 29. децембра погодио земљотрес јачине 6,3 степена по Рихтеру. Епицентар је био у Петрињи, која је и претрпјела највећа разарања, али и општине Глина, Сисак и Двор. Потрес се осјетио и у Српској, а највећу штету претрпјела је општина Костајница.

- Оштећења од земљотрес у општини Двор до сада су пријављена у 1.176 домаћинстава, а пописана је штета на 287 објеката - рекао је Срни начелник општине Никола Арбутина.

Црвену наљепницу до сада је добило 46 објеката, жуту 77, а остали су добили зелену наљепницу.

- Од 46 породица чији објекти имају црвену наљепницу јер нису условни за становање, у контејнере, камп кућице и камп приколице смјештене су 22 породице.

Остале породице су или у помоћним објектима или код рођака - рекао је Арбутина.

Арбутина је појаснио да се евиденција од 287 објеката односи на податке обједињене у јединствену онлајн апликацију.

- Пописана је штета на већем броју објеката, али проблем на терену представља слаба интернет веза, па статичари нису у могућности да обрађују податке на лицу мјеста - додао је Арбутина.

Арбутина је навео да општина Двор и даље тражи ангажовање већи број статичара да би се завршио посао пописа штете.

Он је додао да се у ову општину редовно доставља 150 топлих оброка дневно за породице угрожене земљотресом и социјално угрожена лица, од понедјељка до суботе, а да је недјељом обезбијеђен једнак број ланч-пакета.

- Осим тога, Црвени крст, у зависности од исказаних потреба, доставља пакете хране, одјеће и обуће", рекао је Арбутина.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана