Митрополит Јоаникије: Град је вечерас обасјан свјетлошћу заједништва

Срна
Митрополит Јоаникије: Град је вечерас обасјан свјетлошћу заједништва

ТРЕБИЊЕ - Свечаном литијом која је прошла улицама Требиња завршена је прослава славе града - Преображење Господње.

У литији је учествовао многобројни вјерни народ, архијереји и свештенство Српске православне цркве, као и предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, руководство града, те гости који су стигли из сусједних општина и из региона.

Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Јоаникије рекао је да је вечерас Требиње обасјала свјетлост празника и заједништва, заснована на вјери и међусобној љубави.

"Какав је овај празник, имамо потребу да свједочимо свјетлост и славу наше свете вјере не само у храму него и да изађемо ван храма, да благословимо град у коме живимо и ваздух који дишемо", рекао је митрополит након литије окупљеном народу.

Он је позвао на заједништво, као нешто најважније, јер окупљени у име Божије се преображавају и тада превазилазе своја ограничења, разлике и сједињују око Христа.

Његово преосвештенство епископ захумско-херцеговачки и приморски Димитрије рекао је да је свјетлост празника само залог и охрабрење да свако узме свој крст и хода кроз живот као слободан, честит и одговоран човјек.

Владика је у бесједи поручио да се преображавају на боље, те да сљедеће године, када се саберу на истом мјесту, буду бољи, милосрднији, смиренији људи.

"Свјетлошћу Божијом поправљајмо своја срца и чинимо сами себе бољим људима. То је услов за било какав заједнички и друштвени напредак", рекао је владика и поздравио премијера Вишковића и остале званице.

Славске свечаности у Требињу завршавају се концертом Сергеја Ћетковића на Тргу слободе гдје се окупио велики број грађана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана