Митрополит Амфилохије: Херцегова црква и Соко град темељ Српске

Срна
Митрополит Амфилохије: Херцегова црква и Соко град темељ Српске

Шћепан поље - У Манастиру Заграђе код Шћепан Поља данас је освештан обновљени Храм Јована Крститеља, задужбина Стефана Вукчића Косаче, херцега од Светог Саве.

У присуству великог броја вјерника из Црне Горе, Републике Српске и Србије, литургију су служили митрополит црногорско-приморски Амфилохије и епископ будимљанско-никшићки Јоаникије, уз саслужење више архијереја Српске православне цркве.

Обнова храма, који се налази у подножју Соко града, престонице херцега Стефана, трајала је двије деценије.

Митрополит Амфилохије истакао је да је ово велики дан, не само за пивски и фочански крај, већ за Црну Гору, Републику Српску и цијели српски народ.

“Овдје је темељ Републике Српске. Овдје је херцег Шћепан саградио Соко град, који је био престоница и ево та његова престоница поново васкрсава и обнавља се, кроз њу, дај Боже, да се обнови јединство свеукупног народа светосавског”, поручио је митрополит Амфилохије.

Он је истакао да је посебан допринос обнови манастира дао игуман Лазар, који је сам осликао зидове храма, те да је сав новац који је зарадио сликајући храмове широм Црне Горе уложио у обнову Заграђа.

Игуману Лазару данас је додијељен чин архимандрита, а уз натпрсни крст уручен му је и златни орден Светог Георгија Побједоносца Епархије будимљанско-никшићке.

“Обнова је трајала довољно кратко у односу на то колико је трајало стање запустјелости. Ово је било мјесто које је увијек требало да буде мјесто да сија и да води у Царство Божије, али тако се истопријски десило да је овај храм дуго времена чамио, но дочекао је потпуну обнову”, рекао је игуман Лазар.

Он истиче да граница на Тари за народ и не постоји.

“Некада је ово била престоница, а сада је гранични прелаз, што јесте на неки начин деградација овога мјеста, међутим на овом узвишењу изнад Шћепан Поља Бог је дао да нађемо начин да то премостимо у правом духовном смислу светом литургијом, нашим духовним узрастањем и духовним заједништвом, тако да жТара без границаж остаје наша основна девиза”, истакао је архимандрит Лазар.

Бесједу о Соко граду, херцегу Стефану и његовим задужбинама одржао је професор Филолошког факултета у Београду Јован Делић, који је рођен у Пивској области.

“Ова црква и овај престони град изнад нас не хају за границе и не допуштају комадање истог народа, исте цркве и истог језика”, поручио је Делић.

Након литургије и освештања храма, одржан је културно-умјетнички програм у којем су наступили гуслари, етно групе и фолклорна друштва из Плужина и Фоче.

Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије уручио је одликовања заслужним појединцима и колективима који су помогли обнову храма, међу њима и предсједнику општине Плужине Мијушку Бајагићу и граничним службама Црне Горе и БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана