Мисија најмлађег кнеза једине кнежевине на Балкану Горње Драготиње - поженити нежење

С. Т.
Мисија најмлађег кнеза једине кнежевине на Балкану Горње Драготиње - поженити нежење

Приједор - Једина кнежевина на Балкану Горња Драготиња и Марини има новог кнеза, тридесетогодишњег Радована Егића.

До сада најмлађи кнез јединствене кнежевине изабран је једногласном одлуком Совјета кнежевине на завршној свечаности 34. драготињских вечери у суботу. Егић је примио круну, поклонио се застави кнежевине и у пратњи кнежеве гарде представио се пред више стотина посјетилаца ове културно-забавне манифестације.

- Ово је велико признање за мене. Ово не сматрам привилегијом него одговорном и часном обавезом да све задатке постављене пред мене као кнеза извршавам часно и поштено - рекао је Егић.

Подсјетио је да један од услова које мора да испуњава кнез и тај да је у питању угледан домаћин у селу, поштован од стране комшија и пријатеља.

- Недавно сам се и оженио, тако да сам и тај услов испунио. Сада су моје обавезе да представљам село у најбољем свјетлу, да мирим посвађане комшије и да поженим нежење, гдје се надам да ћу имати успјеха, с обзиром на то да у томе имам искуства - рекао је Егић.

Он је са трона смијенио досадашњег кнеза Милана Карлицу, који је ту функцију обављао у два мандата.

Током завршне вечери ове манифестације проглашен је и почасни грађанин кнежевине Драготиње, а та функција припала је радијском водитељу Саши Гороњи.

Кнежевина је добила и још једног амбасадора, македонског диригента Петра Јосифовског, који је својим радом био зачетник хорског натпјевавања у Приједору.

- Био сам један од првих организатора фестивала хорова "Златне виле", а част ми је што сам добио ово признање, јер сам 50 година везан за овај крај, будући да ми је супруга из Приједора - казао је Јосифовски.

Овогодишња Повеља кнежевине припала је предсједнику Совјета кнежевине Оливери Брдар.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана