Мирослав Николић из Власенице: Дјед Мраз из одборничких клупа

Милијана Латиновић
Мирослав Николић из Власенице: Дјед Мраз из одборничких клупа

Власеница - Највише ме боли дјечија невоља и беспарица због које дјеца испаштају. И ове године ћу обући одијело Дједа Мраза, врећу с пакетићима у руке и кренути полако од врата до врата. Желим да бар на тренутак измамим осмијехе на малим дјечијим лицима.

Овако је своју несвакидашњу причу за "Глас Српске" почео одборник у Скупштини општине Власеница Мирослав Николић, који већ шесту годину заредом од свог одборничког додатка купује пакетиће за 60 малишана у власеничком селу Цикоте.

Рушећи стереотипе да политика и хуманост тешко иду заједно, Николић готово цијели одборнички додатак даје, како каже, онима којима је потребнији него њему.

- По повратку из Новог Сада 2008. године почео сам да се бавим политиком, али и хуманитарним радом. Имао сам циљ да вратим наду становништву прије свега у мом родном селу Цикоте - испричао је Николић.

Додаје да није било његових суграђана, никад не би ни сјео у одборничке клупе, а то што помаже многима на неки начин сматра својом моралном обавезом.

- Све је почело организацијом традиционалне манифестације "Цикоћански вишебој", такмичењима у повлачењу конопца, бацању камена с рамена, а након више од 50 година почели смо да се окупљамо у селу и сви заједно прослављамо Бадње вече, организујемо Васкршњу туцијаду и бројне акције - рекао је Николић.

И то није све. Николић свакодневно обилази мјесне заједнице на подручју ове општине, разговара с људима и помаже колико може. Према његовим ријечима, од сједења у канцеларији и на којекаквим састанцима нема ништа.

Без обзира на то што је помогао многима у тешким ситуацијама, истиче да је најсрећнији када види да је усрећио неко дијете.

- Срце ми понајвише затрепери кад видим да су дјеца насмијана и задовољна. Она не знају да глуме, да се претварају. Дјечији осмијех је искрен, и то је највећа захвалност. Они су моји највјернији пријатељи, а трудим се да и ја то будем њима - истакао је Николић.

Неколико пута до сада водио је сву дјецу из села у биоскоп, обезбиједио им превоз до школе, а већ годинама традиционално организује новогодишњу журку за најмлађе у насељу Солитери, у којем станује са супругом и двоје дјеце. Помагао је и кад су дјеца одлазила на екскурзије, а многе је о свом трошку возио код љекара у Бањалуку.

Иначе, четворочлана породица овог хуманисте живи од 520 КМ, колико износи његова плата и онога што успију да обезбиједе бавећи се пољопривредом. Помоћ пружа свима, без обзира на вјерску, националну или страначку припадност. Своју страначку припадност не истиче, нити намјерава да се кандидује за одборника у наредном периоду, али ће свакако наставити да помаже свима колико год буде могао.

- Нека свако учини само онолико колико може, не више од тога, јер ријетки су они који то чине, а много их је који би могли да помогну - поручио је Николић.

Помоћ борцима

Поред тога што помаже најмлађима, Мирослав Николић често у помоћ прискочи и старијима којима је помоћ потребна.

Овај човјек великог срца прије неколико дана дао је цијели одборнички додатак како би демобилисаним борцима исплатили четири једнократне помоћи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана