Мирослав Дрљача, начелник Новог Града: Бијела куга кривац за пад на љествици развијености

Анита Јанковић-Речевић
Мирослав Дрљача, начелник Новог Града: Бијела куга кривац за пад на љествици развијености

НОВИ ГРАД - Општина Нови Град посљедњих година је у самом врху по смањењу броја становника у Српској и поразна демографија је главни кривац што је ова локална заједница “склизнула” у категорију неразвијених.

Истакао је ово начелник Новог Града Мирослав Дрљача образлажући недавну одлуку Владе Републике Српске према којој ова општина из средње развијених прелази у категорију неразвијених. 

Дрљача каже да то није добра вијест, али да осликава реално стање с обзиром на поразну демографију са којом се суочавају. 

- Приликом оцјењивања степена развијености локалне заједнице постоји девет критеријума, од којих су три везана за демографију и тичу се односа рођених и умрлих, густине насељености, те броја уписаних ђака у основне школе.

Посљедњих година Нови Град је међу неславним републичким рекордерима по смањењу броја становника, лоши смо по све три критеријума и из тог разлога је дошло до прекатегоризације развијености - појаснио је Дрљача и додао да је Приједор на првом мјесту када је у питању смањење броја становника, на другом је Нови Град, а одмах иза њих су Градишка и Добој. 

Дрљача каже да би мали помаци у наталитету утицали на то да Нови Град поново буде у категорији средње развијених. 

- Да бисмо задовољили критеријум који се односи на број основаца, годишње нам фали око 40 дјеце, то јест, треба нам око 200 новорођених, међутим, у 2015. години рођено је 183 дјеце, 2016. године 179, 2017. године 163, а лани њих 157. Сваке године имамо дупло, па и више умрлих у односу на број рођених - појаснио је Дрљача. 

Објашњава да, осим бијеле куге, ову општину муче и негативни показатељи када су у питању миграције становништва. 

- За протекле четири године у унутрашњим миграцијама смо изгубили 450 грађана, а о броју људи који су отишли у иностранство немамо податке. О разлозима њиховог одласка је тешко говорити. У почетку је мотив био чисто економски, а сада, ко зна. Људи вјероватно осјећају дозу несигурности, не желе да им живот прође у ишчекивању бољих времена - прича Дрљача.

Према његовим ријечима, Нови Град биљежи позитивне показатеље у привреди, а ове године добили су и БФЦ стандард повољног пословног окружења.

- Приходи регистрованих привредних предузећа за три године су порасли око 29 милиона КМ иако број предузећа није знатно порастао. У 2016. години смо имали 147, а лани 151 предузеће - казао је Дрљача.

је да се на локалну привредну и општу ситуацију негативно одразила и чињеница да за гранични прелаз и даље нема рјешења за прекатегоризацију. 

- Са хрватске стране не постоји интересовање да прича буде квалитетно завршена. Мост је и даље отворен за пјешаке и путничке аутомобиле, без теретног саобраћаја, и када буде формиран Савјет министара БиХ, тражићемо да се то питање приоритетно ријеши. Инсистираћемо да се БиХ одреди и о питању намјере Хрватске да у општини Двор одлаже радиоактивни отпад. Вјерујем да та одлука једним дијелом утиче на младе да оду одавде и свој живот наставе у некој од земаља ЕУ - сматра Дрљача. 

 

БУЏЕТ

Мирослав Дрљача каже да буџет Новог Града из године у годину расте, те да је на посљедњој сједници Скупштине општине усвојен нацрт буџета за 2020. годину у износу од 11,4 милиона КМ. 

- Такође, на сједници је одлучено да подигнемо кредит од 1,2 милиона КМ јер смо ове године отплатили неке кредите везане за инвестиције из претходног периода, тако да би буџет за наредну годину у коначници требало да буде нешто мањи од 13 милиона КМ - рекао је Дрљача и додао да је овогодишњи буџет био 11,2 милиона марака.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана