Мирко Совиљ: Предузете све мјере због првог случаја заразе међу запосленима у болници у Приједору

Срна
Мирко Совиљ: Предузете све мјере због првог случаја заразе међу запосленима у болници у Приједору

ПРИЈЕДОР - Директор болнице "Доктор Младен Стојановић" Приједор Мирко Совиљ рекао је да је код једне медицинске сестре са одјељења интерне медицине утврђен позитиван налаз на вирус корона, што је први случај заразе међу око 500 укупно запослених у овој здравственој установи, у којој су даље предузете све мјере које су предвиђене протоколима.

- Важно је нагласити је да јој је 2. маја због повишене температуре урађен тест на вирус корона који је тада био негативан. Сестра је упућена на кућну изолацију и тест је поновљен у петак, 8. маја, због поновне појаве високе тјелесне температуре и тај тест је био позитиван - рекао је Совиљ новинарима у Приједору након сједнице Штаба за ванредне ситуације града Приједора.

Совиљ је навео да су примијењене све оне мјере које су предвиђене протоколима и програмима рада и да су сви који су утврђени као контакт са оовм медицинском сестром тестирани јуче и искључени из процеса рада, односно упућени на кућну изолацију.

- Ријеч је о троје доктора специјалиста, осам медицинских сестара и техничара, два лаборанта и два немедицинска радника. Такође, утврдили смо и шест пацијената који се тренутно код нас налазе на лијечењу и они су јуче издвојени у посебне собе. С њима се поступа по принципу изолације и они ће данас бити тестирани - нагласио је Совиљ.

Према његовим ријечима, осим 15 радника који су контакти са овом медицинском сестром, још осам радника Болнице је у кућној изолацији и искључено из процеса рада након што је прије десетак дана на хирургију примљена пацијенткиња код које је исти дан постављена сумња на ковид-19, извршено тестирање, сутрадан добијени позитивни резултати и пацијенткиња премјештена у ковид-болницу у Приједору.

- Наставили смо њено даље праћење и лијечење и са аспекта инфектолошког, интернистичког, али и хируршког, које је касније искључено као хируршко обољење. И тада смо искључили из процеса рада осам здравствених радника. Тада је рађено прво тестирање, урађено је и друго и сви су негативни. Они нису враћени у процес рада и остају, према ставовима епидемиолога, вјероватно још пет до седам дана и, с обзиром на то да је ријеч о повратку у здравствену установу, очекујем да ће епидемиолог тражити још једно тестирање - навео је Совиљ.

Градоначелник Приједора Миленко Ђаковић изјавио је да у посљедња 24 часа нема новозаражених лица из Приједора, тренутно је 11 позитивних на вирус корона, осам опорављених и четворо преминулих, као и да је у кућној изолацији 98 лица, 61 у карантину, а 1.367 изашло из здравственог надзора.

- У нашој ковид-болници у Приједору се налази осам пацијената – четири из Оштре Луке, два из Приједора, по једно из Новог Града и Козарске Дубице и сви су стабилног здравственог стања - навео је Ђаковић.

Према његовим ријечима, евидентирана су четири лица која су прекршила забрану кретања.

- Иако мјере попуштају у многим секторима, ја сам дужан рећи грађанима да је сад све пренесено на личну одговорност. Морамо бити свјесни да међу нама још има вируса и захтјеви за ношења заштитне опреме су с разлогом, као и држање дистанце између људи који нису из најуже породице и који не знају какав је статус других - поручио је Ђаковић.

Он је навео да је јуче обављена дезинфекција шеталишта због најављеног отварања угоститељских објеката, а данас ће бити дезинфиковане јавне установе.

- Данас се успоставља јавни превоз лица - уз прописана ограничења - рекао је Ђаковић.

Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске саопштило је јуче да је вирус корона у Српској потврђен код још 19 лица, међу којима је и ова медицинска сестра из Приједора.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана