Мирјана Дамјенић из Новог Града исписала историју бањалучког Универзитета: За будућег двоструког мастера нема граница

Данијела Бајић
Мирјана Дамјенић из Новог Града исписала историју бањалучког Универзитета: За будућег двоструког мастера нема граница

БАЊАЛУКА - Ако се нешто воли, онда није тешко ни да се студира на два факултета у исто вријеме, каже Мирјана Дамјенић из Новог Града која је у жељи да добије што шире образовање из рачуноводства, ревизије и социологије, пред крај основног студија на Економском одлучила да се упише на Факултет политичких наука на Универзитету у Бањалуци, те сада истовремено приводи крају оба мастер студија.

Ова двадесетдеветогодишњакиња, која се ради даљег школовања прије 11 година доселила у Бањалуку, прича да је одувијек жељела да се бави рачуноводством и ревизијом, због чега је по завршетку економске школе одлучила да се упише на Економски факултет Универзитета у Бањалуци.

Већ на првој години економије ова успјешна млада жена почела је да слуша предмет из области социологије који јој је, каже, отворио очи о томе колико се економска сфера не може посматрати изоловано од ширих друштвених процеса.

- Кроз средњу школу и на почетку факултета била сам прилично сигурна да је то мој животни позив. Међутим, како сам се у току студија економије сусретала и са другим предметима, схватила сам да су ми и друге области поред рачуноводства веома занимљиве - казала је Дамјенићева, којој је рачуноводство и даље остало примарно интересовање.

Додала је да је при крају студија на Економском факултету, на смјеру Рачуноводство и ревизија, отишла на размјену у Марибор с основним циљем да положи предмете који су више везани за информатику и статистику, јер у Српској није имала прилику да их слуша.

- Након што сам одрадила праксу у области рачуноводства, схватила сам да ипак желим себи да пружим прилику да се бавим научноистраживачким радом, и то у области друштвених истраживања и анализе података, због чега сам се посветила студију социологије. Такође, у току треће године студија социологије била сам на студентској размјени на Економском факултету у Љубљани, након чега сам упоредо са студијем социологије уписала мастер студиј на Економском факултету у Љубљани из области пословне информатике - испричала је Дамјенићева.

У току студентске размјене у Љубљани она је, како каже, схватила да ће јој баш смјер Пословна информатика пружити знање којим је жељела да употпуни знање стечено на социологији, па је 2018. године уписала и мастер студиј социологије на Факултету политичких наука.

- Тренутно оба мастер студија приводим крају. Истовремено студирање на два различита студија јесте велики изазов, али оно што је омогућило мени да истрајем јесте то што сам све вријеме имала на уму зашто то радим и који је крајњи циљ који желим да остварим - казала је Дамјенићева.

Већ дужи низ година Дамјенићева се бави статистичком анализом података, а радила је, каже, на бројним занимљивим  пројектима.

- Тренутно сам и ангажована у једној иностраној компанији као пројект менаџер на пројекту развоја, имплементације и продаје софтвера за управљање ризицима - рекла је Дамјенићева додавши да већ разматра прилике за упис докторских студија.

Подршка

Мирјана Дамјенић каже да су јој највећа подршка били породица и момак, али јој је сестрино охрабрење највише значило.

- Мислим да је јако битно имати подршку најближих у моментима када постоји дилема око неких одлука - казала је Дамјенићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана