Миран сан у властитој кући надохват руке за избјегле и расељене у Фочи

Радмила Ђевић
Миран сан у властитој кући надохват руке за избјегле и расељене у Фочи

Фоча - Сељакање и боравак у колективним смјештајима након више од двије деценије постаће прошлост за 20 породица избјеглих и расељених из Фоче, за које је јуче почела изградња нових кућа.

Ријеч је о пројекту који се финансира из кредита Саудијског развојног фонда (САФ), а у оквиру којег ће бити обновљено још 20 кућа у још три општине, и то 12 кућа у Рогатици, пет у Чајничу и три у Горажду. Пројекат реализује Министарство за избјеглице и расељена лица РС, а укупна вриједност радова је 1,6 милиона марака. Помоћник министра за избјегла и расељена лица РС Радован Грајић, који је присуствовао почетку радова на имању Ковиљке Љубоја у Фочи, рекао је да је рок за завршетак послова 90 дана.

- Имаћемо 20 срећних породица које су са много нестрпљења ово чекале. Направили смо добар избор корисника, што потврђује и породица Љубоја која је годинама чекала на рјешење стамбеног питања. Кредитна средства су из Саудијског фонда, путем којег је Влада РС аплицирала за обнову око 400 кућа у РС и ФБиХ, и очекујемо да до наредне године у ово доба све то завршимо - рекао је Грајић.

Шездесетогодишња Ковиљка Љубоја током рата је из Вареша избјегла са породицом у Фочу. Каже да су се од 1994. године селили из једне у другу туђу кућу, након чега су боравили у алтернативном смјештају у Миљевини. Са сином Данијелом почела је градњу куће у Фочи прије неколико година.

Не скривајући одушевљење Данијел поручује да ће захваљујући овој донацији за три мјесеца имати свој кров над главом који је чекао више од двије деценије.

- Када видим циглу овдје, схватићу да је нашим мукама дошао крај. Тешко је било чекати све ове године. Коначно ћу имати кућу гдје ћу мирно заспати, да ме нико не дира, што смо годинама прижељкивали - задовољан је Данијел Љубоја.

У сарадњи са Министарством за избјегла и расељена лица на подручју Фоче у овој години реализује се више пројеката стамбеног збрињавања, вриједних око пет милиона КМ.

- То је велика помоћ и нама и нашим грађанима, јер ћемо осим ових 20 кућа, изградити и двије зграде у Фочи. Једна ће имати 20 станова, друга 12, а затим ће бити изграђена још и три стана за ове категорије која нисмо стигли да завршимо прошле године - рекао је начелник Фоче Радисав Машић.

У РС још 27.000 избјеглих и расељених породица чека на стамбено збрињавање.

Пројекат САФ

Пројекат САФ финансира се из кредита Саудијског развојног фонда у износу од 15 милиона долара, односно око 22 милиона КМ. Новац је намијењен за реконструкцију 917 стамбених јединица за избјеглице и расељена лица у мјесту пријератног боравка. 

Министарство за избјеглице и расељена лица РС ће у оквиру овог пројекта помоћи у обнови индивидуалних станова или кућа за 374 породице, од чега на подручју Српске за 111, а у ФБиХ за 263 породице. Вриједност изградње 374 стамбене јединице износи 11,3 милиона КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана