Миовчић: Повећан притисак на здравствени систем на подручју Источног Сарајева

ГС
Миовчић: Повећан притисак на здравствени систем на подручју Источног Сарајева

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - На подручју Источног Сарајева ситуација са бројем обољелих од вируса корона је озбиљна, повећан је притисак на здравствени систем, али он није угрожен, изјавио је Срни руководилац Регионалне канцеларије Института за јавно здравство Владо Миовчић.

Он је нагласио да капацитети којима располажу здравствене установе на овом подручју још нису превазиђени.

Миовчић је навео да је највећи притисак на Дом здравља Источно Сарајево, који покрива подручје двије општине – Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа, гдје су високи проценти обољелих на основу узетих узорака.

Према његовим ријечима, једина општина са подручја Источног Сарајева у којој нису евидентирани позитивни на вурус корона је општина Источни Стари Град, али мали број је и узетих узорака са подручја те локалне заједнице од почетка епидемије.

Напомињући да се стално повећава број заражених вирусом корона, Миовчић је апеловао на становнике локалне заједнице да се придржавају превентивних мјера.

Миовчић је рекао да се редовно врши тестирање здравствених радника, без обзира да ли имају симптоме.

Према његовим ријечима, од краја маја до 16. јуна на подручју које покрива овај регионални центар није било обољелих, а до тада је било само 16 случајева.

“Истовремено је дошло до попуштања мјера и створила се слика као да је вирус иза нас, да је епидемија побијеђена. Међутим, постојала су упозорења стручњака да је вирус и даље присутан, те да је питања дана када ћемо имати већи број обољелих”, рекао је Миовчић, додајући да непоштовање мјера и даље виде као као један од разлога повећаног броја обољелих.

Он је навео да је јуче на регији коју покрива наведени центар, узето 97 узорака за тестирање на вирус корона, те да је ријеч је о 74 нова и 23 контролна узорка.

Од наведена 74 нова узорка за тестирање, обрађен је 51 узорак од којих је 16 лица позитивно на корона вирус - шест особа са подручја које покрива Дом здравља Источно Сарајево, по три у општинама Пале и Рогатица и по двије у општинама Хан Пијесак и Соколац.

Он је додао да се очекују резултати за преосталих 14 контролних и 23 нова узорка за тестирање.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана