Минус стигао у правом тренутку за воће

GS
Foto: FB

БАЊАЛУКА, ПРИЈЕДОР - Хладно вријеме дошло је у идеалном тренутку за све воћне врсте, казао је за "Независне новине" Дејан Супић, агрометеоролог из Републичког хидрометеоролошког завода Републике Српске.

Додаје да је то првенствено због високих температура које су владале током новембра и децембра, када су се сокови спорије транспортовали из грана у коријенов систем, што су, како истиче, најбоље примијетили резачи током резидбе воћа, јер су маказе послије резова биле мокре од сокова биљака.

"Ниске температуре добре су за мировање, јер познато је да свака воћка за нормално презимљавање треба одређен број часова и дана са температурама испод нула степени. Ове ниске температуре које ће се наставити и у наредном периоду дају наду да не би требало да дође до пријевременог кретања вегетације, што је био чест случај претходних година", рекао је Супић.

Напомиње да се сљедеће седмице очекују температуре изнад нуле, што би, како каже, воћари могли да искористе за резидбу воћњака, која није могућа ако се снијег задржава на стаблима и ако температуре буду испод нула степени.

"Најбоље би било да се висина сњежног покривача повећа и да тако остане што дужи период, јер сваки дужи период праћен високим температурама за зиму и рано прољеће неће одговарати воћкама", казао је Супић.

Додаје да, имајући у виду да су позни прољећни мразеви, снијег и ниске температуре, као и дуготрајан кишни период узроковали катастрофално лош род, ипак су, како каже, све воћне врсте успјеле, упркос сушном периоду, током јула и августа да диференцирају довољан број родних пупољака који обећавају одличан род у овој години под условом да не буде мраза и ниских температура.

Да се воћари надају да ће зима потрајати што дуже, како би оптимистичније ушли у ову годину што се производње воћа тиче, потврдио је за "Независне новине" Младен Марјановић, предсједник Удружења воћара Приједора.

"Неуобичајено високе температуре сигурно да не одговарају воћу у овом периоду, тако да очекујемо да ће и у наредном периоду остати ове температуре и да ће биљке бити у стању мировања. Наравно, нама ће највећи проблем бити ако у фебруару температуре буду екстремно високе, јер би то потјерало кретање вегетације и цвјетање биљака", каже Марјановић.

Истиче да воћари немају много начина за борбу и заштиту биљака.

"Остаје нам она стара борба, тачније, кречење биљака, што би у мањем постотку могло допринијети да спорије крену сокови кроз биљку, а бијела боја рефлектујуће дјелује на сунчеву свјетлост, тако да би биљка колико-толико била заштићена", каже Марјановић и додаје да су тренутне температуре одговарајуће, а екстремне би биле да се десе температуре од минус 20.

Да ниске температуре погодују воћарима, али и ратарима, мада би било боље да је сњежни покривач мало већи, каже за "Независне новине" Драгоја Дојчиновић, предсједник Удружења воћара Републике Српске.

"Добро је дошло ово вријеме за све произвођаче воћа, свих сорти и врста воћњака, њима ниске температуре погодују. Када током зиме имамо неких 600 до 700 ледених сати, онда можемо очекивати да ће то бити једна стабилна и сигурна година када је у питању исцвјетавање. Сада већ имамо десетак ледених дана, а требало би још оваквих 10 или 15 дана да буде да бисмо имали нормално кретање вегетације и све услове које биљка тражи", каже Дојчиновић.

Како каже, имају најаву мало већих температура идуће седмице, али ће ноћне температуре бити ниске, што, према његовим ријечима, не може довести до тога да се биљка угрије током дана, преносе Независне.

"Што се нас воћара тиче, настојимо да што више засада ставимо под противградне мреже и заштитимо од града, а на неке ствари, као што су суперћелијске олује, ту не можемо ништа", каже Дојчиновић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана