Министарство за просторно уређење: Усагласити ставове ради измјене националног додатка за сеизмику

Срна
Foto: СРНА

БАЊАЛУКА- Помоћник министра за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Миладин Гаћановић изјавио је данас у Бањалуци да је потребно усагласити ставове ради измјене националног додатка за сеизмику, да се карте сеизмичности врате на ниво оних које су у званичној примјени, а према којима су Бањалука и бањалучка регија у деветој зони сеизмичности.

"Осим тих сеизмичких утицаја, уочено је да је и у дијелу који се односи на утицаје вјетра, па чак и снијега, дошло до потцјењивања већег дијела Републике Српске који је сврстан у прву зону вјетрова са врло малим оптерећењима и утицајима на конструкције, док је са друге стране примијећено да су оптерећења од снијега прецијењена, што значи да дају већа оптерећења него што су реална", рекао је Гаћановић.

Он је у изјави новинарима уочи састанка о теми "Израда правилника о техничким нормативима за грађевинске конструкције и правилника о техничким нормативима за грађевинске производе који се уграђују у објекте" рекао да је суштина данашњег састанка договор око даљих активности.

Гаћановић је навео да Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске има инструменте у својим рукама и да је надлежно за доношење тих правилника, те да је сигурно да нови правилници неће бити донесени на начин којим се умањује безбједност објеката приликом пројектовања, извођења и одржавања.

Начелник Одјељења за опсерваторску сеизмологију Републичког хидрометеоролошког завода Сњежана Цвијић Амулић истакла је да је сеизмологија незаобилазна грана која утиче на пројектовање и грађење објеката.

 Она је истакла да је значајна сеизмолошка мрежа која мора да буде потпуна да би давала прецизне податке и о најслабијим земљотресима. Амулићева је додала да је комплетност каталога великих земљотреса у Бањалуци такође битна, као и предикциони модел кретања тла који се занива на самим акцелерацијама и неким другим елементима.

"Сеизмолошка служба је неизоставна у смислу пројектовања и грађења било каквих конструкција, од капиталних до оних најбаналнијих", нагласила је Амулићева.

Директор Завода за геолошка истраживања Републике Српске Драган Митровић рекао је да Завод поздравља израду подзаконских аката за изградњу грађевинских објеката у смислу да ће дати свој допринос у дијелу када се говори о тлу.

"Неопходна је израда ове документације, односно правилника о грађењу у сеизмички трусним подручјима, јер је познато да су се на простору Републике Српске и БиХ кроз историју често дешавали земљотреси различитих интензитета", навео је Митровић.

Он је напоменуо да је Завод за геолошка испитивања заједно са Републичком хидрометеоролошким заводом прије пет година урадио карту као основу за израду карата сеизмичког хазарда - сеизмотектонску карту.

 Митровић је рекао да ће Завод за геолошка истраживања дати свој допринос када је ријеч о геологији и геолошкој документацији, геолошким подлогама и оном што је у вези са тлом. Пројектантске фирме и академска заједница упутиле су примједбе у вези са позивањем на националне додатке за сеизмику и вјетар као национално одређене параметре за "Еврокод један" и "Еврокод осам", које доноси Институт за стандардизацију БиХ.

У примједбама је указано да су у овим додацима сеизмичка и оптерећења вјетром на објекте смањена у односу на до сада важеће параметре, те да је тако умањена и вриједност убрзања тла у бањалучкој регији, чиме се значајно смањује безбједност објеката у случају јачег земљотреса, јер су фактички оптерећења смањена за око 50 одсто.

Из Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију истичу да то у пракси значи да би у случају земљотреса исте или приближне јачине као оног из 1969. године могло доћи до великих оштећења и катастрофалних посљедица на објектима који би се прорачунавали према националним додацима и новим картама сеизмичког хазарда, које је донио Институт за стандардизацију БиХ.

Због значајног потцјењивања сеизмичких сила и умањивања вриједности убрзања тла, односно потцјењивања природних хазарда у вези са оптерећењем вјетром, из ресорног министарства наводе да се морају наћи рјешења како да се задрже постојеће сеизмичке зоне и основне брзине вјетра по вјетровним зонама, те изврши ревизија карата које је усвојио Институт за стандардизацију БиХ.

Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију организовало је данас састанак о теми "Израда правилника о техничким нормативима за грађевинске конструкције и правилника о техничким нормативима за грађевинске производе који се уграђују у објекте".

Скупу су, осим представника овог министарства, присуствовали и представници Института за стандардизацију БиХ, Архитектонско-грађевинско-геодетског факултета, Републичког завода за геолошка истраживања, Републичког хидрометеоролошког завода и пројектантских фирми.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана