Министарство просвјете :Припремљен нови текст стратегије образовања

срна
Foto: срна

БАЊАЛУКА- Из Министарства просвјете и културе Републике Српске саопштено је да је усаглашено да се организују широке консултације са свим заинтересованим странама јер је дефинисање новог стратешког правца у области образовања важно за будућност Српске.

Ова сагласност је постигнута на састанку министра просвјете и културе Наталије Тривић са представницима Експертског тима и Одбора за реформу предшколског, основног и средњег васпитања и образовања о новом тексту Стратегије развоја предшколског, основног и средњег васпитања и образовање Српске за период од 2022. до 2030. године.

„Усвајање квалитетних наставних планова и програма и писање нових уџбеника јесте основа, али просвјетни радници су кључни за унапређење знања наших ученика на свим образовним нивоима. Због тога је важно да просвјетним радницима омогућимо прилике за цјеложивотно учење јер само тако можемо повећати квалитет знања који се преноси на ученике“, рекла је Тривићева.

Она је навела да је професионално усавршавање просвјетних радника значајно и да су партнерски факултети са Универзитета у Бањалуци заинтересовани да пруже подршку у остваривању тог циља.

„Просвјетни радници треба да буду основа развоја нашег друштва. Важно је да се уради све што је потребно да најбољи ученици у наредном периоду постану просвјетни радници“, истакла је Тривићева.

Она је напоменула да је један од стратешких циљева и унапређење предузетничког знања средњошколаца и практичне наставе, те да је континуирана сарадња са пословном заједницом кључна за повећавање броја уговора који ће омогућити плаћену ученичку праксу код послодаваца.

Јавне расправе о новом тексту Стратегије развоја образовања одржаће се у Бањалуци 22. новембра, у 12.00 часова, у Административном центру Владе, а у Источном Сарајеву 23. новембра, у 12.00 часова, у Културном центру Источно Ново Сарајево.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана