Министарство финансија: Принудном наплатом избјегнута блокада рачуна града Бијељина

SRNA
Foto: ИЛУСТРАЦИЈА

БАЊАЛУКА - Министарство финансија Републике Српске било је у обавези да изврши измирење доспјеле обавезе предузећа "Водовод и канализација" Бијељина према страном кредитору и није вршило блокаду рачуна, него су средства обезбијеђена принудном наплатом, те је тако избјегнута блокада рачуна ове локалне заједнице, речено је Срни у овом министарству.

Из Министарства су појаснили да је доспјела рата у износу 421.688 КМ, према Европској банци за обнову и развој, исплаћена 4. августа, а односи се на кредитног задужења акционарског друштва "Водовод и канализација" Бијељина по Пројекту "Пречистач отпадних вода у граду Бијељина".

"Средства је обезбиједило Министарство финансија Републике Српске у име града Бијељина и крајњег корисника средстава, који нису извршили плаћање", напоменули су у Министарству.

Из овог ресора су указали да је идентично урађено и у јануару, када је доспјела прва овогодишња обавеза и на исти начин је ријешен проблем.

"Како је дефинисано Споразумом о регулисању међународних права и обавеза, при преузимању гарантних обавеза по кредиту за пројекат, у случају да се изврши овакав вид наплате, средства исплаћена из буџета Републике Српске буду надомјештена из принудне наплате од средстава распоређених од индиректних пореза намијењених за локалну заједницу, која гарантује за извршење обавезе", рекли су у Министарству.

Из ресорног министарства су истакли да нису тачне тврдње града Бијељина да Министарство врши притисак на ову локалну заједницу јер у градском буџету нису планирана средства за измирење кредитних обавеза предузећа "Водовод и канализација" Бијељина.

"На овај начин помажемо да страни кредитор не активира гаранцију и не врши блокаду рачуна. Градоначелник Бијељине Љубиша Петровић је по преузимању функције био свјестан финансијских потешкоћа које има градско предузеће и преузетих обавеза по кредиту за изградњу система пречистача отпадних вода од којег ће имати користи сви грађани Бијељине", навели су у Министарству.

У Министарству су напоменули и да Влада Републике Српске води рачуна о интересима свих јединица локалне самоуправе, те подсјетили да је на састанку који је одржан у јулу 2021. године разматрано изналажење модуса за отплату другог кредита предузећа "Водовод и канализација" Бијељина, под називом "Пројекат изградње система за прикупљање отпадних вода и пречишћавање отпадних вода", који предузеће није у могућности да отплаћује од 31. јула 2019. године, након чега су нагомилане обавезе у укупном износу од око три милиона КМ.

Министарство финансија је према иностраним кредиторима измирило све доспјеле обавезе и то у 2020. години укупно 1.865.531 КМ и у 2021. години 1.155.572 КМ.

Из Министарства су напоменули да је на састанку представника Градске управе Бијељина и Владе Српске, одржаном 20. јуна, договорено да постоји опција да се по овом кредиту направи споразум о измирењу обавеза према буџету Републике Српске у ратама.

"С обзиром на то да се град Бијељина ни до данас није јавио са иницијативом да се проблем ријеши на овај начин, у наредном периоду ћемо бити принуђени да и по овом кредиту принудном наплатом намирујемо своја буџетска потраживања", рекли су у Министарству.

Из кабинета градоначелника Бијељине Љубише Петровића раније је саопштено је да је са рачуна Градске управе скинуто 421.689 КМ за неизмирену рату кредита предузећа "Водовод и канализација" другом овогодишњом принудном наплатом по налогу Министарства финансија Републике Српске, а на основу гарантних обавеза које је град преузео за кредит овог акционарског друштва из 2010. године.

"Ово је још један удар на градски буџет имајући у виду да град Бијељина у оквиру буџетских средстава за 2021. годину нема планирана средства за измирење ових кредитних обавеза", наведено је у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана