Министарство ће наставити да подржава бијељинску Болницу „Свети врачеви“

Срна
Министарство ће наставити да подржава бијељинску Болницу „Свети врачеви“

БИЈЕЉИНА- Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске наставиће да подржава мисију бијељинске Болнице „Свети врачеви“ да пружи максимално добру и квалитетну здравствену заштиту свим грађанима, не само Бијељине, него и других локалних заједница - рекао је данас помоћник ресорног министра Милан Латиновић.

Латиновић, који је присуствовао обиљежавању славе ове здравствене установе - Светих Козме и Дамјана, рекао је да треба захвалити запосленима у Болници „Свети врачеви“ у Бијељини који су својим радом у посљедње двије године током пандемије показали да су достојни крсног имена које њихова установа носи.

Он је истакао да људи у овом времену, када се плаше болести и неизвјесности, тај страх могу да превазиђу вјером - у Бога, у човјека и у здравствене раднике.

-Једино на тај начин моћи ћемо да издржимо све потешкоће у којима смо се нашли. Болница у Бијељини је показала да је достојна свог имена - Светих врачева- рекао је Латиновић.

Директор Болнице „Свети врачеви“ Златко Максимовић рекао је да је све вријеме пандемије, између двије славе, Болница радила пуним капацитетом и у њој је увијек било довољно мјеста за све пацијенте.

-Много тога смо урадили на интервентној кардиологији. Увели смо цјелодневни рад тог одјељења и само у овој години збринуто је 165 пацијената који су имали инфаркт миокарда. Са радом је почео и Пејсмејкер центар, а спремамо и нове ствари везане за интервентну кардиологију -  навео је Максимовић.

Максимовић је напоменуо да је напредовала и офталмологија, наводећи да у овој болници постоје три љекара из те области који самостално могу да обављају операције катаракте најсавременијим методама ласера.

-Напредовала је и хирургија, а код нас се највише ради лапароскопски - операције жучи и киле, а све чешће и апендикса. У посљедњих годину дана на хирургији је урађено готово 4.000 операција, што је знатно више него претходних година - напоменуо је Максимовић и указао да је у просјеку рађено 14 операција дневно.

Он је рекао да је од прошле славе извршено 125.000 амбулантних прегледа, односно око 500 прегледа дневно.

-У Болници су изузетно смањене листе чекања, највећи број контрола се обавља у року од пет до седам дана. Једино се код кардиолога чека до мјесец дана, али нам се почетком године враћају два кардиолога са субспецијализације - рекао је Максимовић и указао да ће их онда бити шест.

Он је додао да је Болница све ове успјехе остварила уз помоћ својих запослених, којих је више од 600.

-Имамо 180 љекара, више од стотину специјалиста, више од 20 субспецијалиста, 18 универзитетских професора који су ангажовани код нас. Ту је и 320 медицинских сестара - навео је Максимовић.

Он је истакао да су ријешени да бијељинска болница крупним кораком у наредном периоду постиже и боље резултате и захвалио оснивачу - Министарству здравља Републике Српске. ​

У бијељинској Болници први пут је данас награђен радник године, а то признање припало је главној сестри у Лабораторијској служби Болнице Даници Мићић, која је добила новчану награду.

Славском обреду и ручку присуствовали су, између осталих, и министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Ћорић и министар комуникација и транспорта у Савјету министара Војин Митровић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана