Министар Саво Минић обишао србачке произвођаче: За развој пољопривреде пет милиона КМ

Дејан Јовичић
Министар Саво Минић обишао србачке произвођаче: За развој пољопривреде пет милиона КМ

СРБАЦ - За развој пољопривреде на подручју општине Србац ове године биће издвојено пет милиона КМ што је значајно повећање у односу на прошлу годину када су ова средства износила 2,7 милиона КМ.

Изјавио је то министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Саво Минић, који је у петак боравио у радној посјети Српцу. Минић је посјетио компанију “Перутнина Птуј” код Српца која запошљава 316 радника и тренутно ради с 12 милиона бројлера, а остварени приход прошле године износио је 85 милиона КМ.

- Производња хране у Српцу биљежи највеће повећање у посљедње три године чему је допринијело ово предузеће у којем ради домаћа радна снага уз примјену најсавременијих технологија. То јача капацитет Републике Српске, директно утиче на БДП и стање наше економије - рекао је Минић, додајући да ће јавни позив за капиталне инвестиције бити отворен до 10. априла и нуди значајне могућности за даљи развој и ширење овог предузећа.

Директор “Перутнине Птуј” Велибор Поповић рекао је да тренутно сарађују са 129 коопераната с подручја бањалучке и посавске регије који су обухваћени разним подстицајима министарства, што је, како каже, веома важно јер производња пилећег меса захтијева огромна улагања.

- У протекле три године у погон у Српцу уложено је 10 милиона КМ и константно се улаже у модернизацију објекта и побољшање услова радника. Планирамо нову линију у погону пакераја и расјека и изградњу нове инкубаторске станице у вриједности од осам милиона КМ. Намјера нам је да добијемо и извозни број за живе животиње јер на тржишту ЕУ константно расте потреба за пилећим месом - рекао је Поповић.

Он додаје да највећи дио својих производа продају на територији БиХ, а остатак извозе у Црну Гору, Хрватску, Словенију и Србију, док један од сљедећих корака јесте покушај да се пробију и на аустријско тржиште.

Приликом посјете Српцу, Минић је обишао и дрвопрерађивачки погон фирме “Тат-Ком” из Ситнеша и пољопривредно домаћинство Милована Добрњца у Старом Мартинцу, који се бави товом свиња и додао да су ресорно министарство и Влада Српске разним мјерама допринијели да се обезбиједи континуитет производње у овим областима.

Добрњац чија фарма има капацитет до 500 свиња у турнусу каже да без помоћи ресорног министарства не би могао одржати производњу.

- Ове године је повећана премија за утовљене свиње до 60 КМ, а прошле године смо и из компензационог фонда добијали 50 КМ што нам је много значило у производњи. Улазили смо у програм капиталних инвестиција, а имамо у плану и ове године да се пријавимо за набавку трактора и прикључака. Много би нам значило када бисмо добили земљиште у закуп како бисмо проширили капацитете - рекао је Добрњац.

Начелник општине Србац Млађан Драгосављевић рекао је да ће додатни број парцела на територији општине Србац бити издан у закуп, на површини од око 200 хектара, због чега је недавно формирана стручна комисија.

- У протеклом периоду имали смо одличну сарадњу с ресорним министарством које је издвојило неколико милиона марака за санацију насипа, крчење и измуљивање каналске мреже и реконструкцију црпних станица у Српцу - истакао је Драгосављевић.

Насип

Министарка финансија РС Зора Видовић, која је такође била у радној посјети Српцу, изјавила је да ће идуће седмице почети санација одбрамбеног насипа у Српцу и Градишци. То је, како је навела, хитан пројекат с обзиром на оштећења и појаву клизишта и додала да ће инвестиција коштати више од три милиона КМ.             

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана