Минић: За два, три дана можемо одахнути

Срна
Foto: Срна

БИЈЕЉИНА - Министар пољоприведе, шумарства и водопривреде Републике Српске Саво Минић изјавио је данас да је захваљујући благовременој реакцији институција Српске избјегнута већа штета од поплава и да ће се за два, три дана сигурно моћи одахнути када је ријеч о водостајима.

Минић је у Бијељини рекао новинарина да су на вријеме извршене све најаве у вези са обилним падавинама и расту водостаја, да су институције благовремено реаговале и обавијестиле грађане и да је штета минимална.

-Влада Републике Српске је вршила координацију свих активности, поготово у сливу ријеке Дрине. Хидроелектрана у Вишеграду је значајно смањила испуст, пратимо шта се дешава у сливу ријеке Саве. У наредна два, три дана сигурно да ћемо моћи одахнути”, изјавио је Минић који је данас обишао водопривредни објекат - устава Јања.

Из овога се, каже, мора извући неколико закључака, а први је да се мора уредити информациони систем који ће заједно са хидрологијом пратити и синоптичарску прогонозу.

Он је истакао да је Бијељина једна од најугроженијих када је ријеч о поплавама, али је додао и да су уложена значајна средства допринијела томе да данас није ситуација каква би била да није урађено, те навео податак да су раније у сливу ријеке Дрине, када је проток био око 700 метара кубних у секунди биле много веће штете, него сада када је проток 2.300 и 2.400 кубика.

Минић је истакао да је волио и да је данас видио градоначелника Бијељине, не да би причали о било каквој политици, анимозитетима, већ о грађанима.

-Мислим да треба да будемо максимлано професионални и озбиљни - истакао је Минић.

Он је додао да је Влада ту да одреагује на вријеме и све ће радити да то буде превентивно, али се не смије дозволити било каква подјела када је у питању локална заједница, да буде инфериорна према нечему што долази из друге политичке опције.

Минић је навео да обилазе сва подручја која су потенцијално била угрожена, те да би волио да није дошло до свих проблема када је ријеч о траси Дринског насипа.

-Мислим да се, када је у питању ријека Дрина, као и Сава, мора синхронизовати, радити са комисијама сливова тих ријека, усклађивати, обезбиједити огромна средства. Она не могу бити брзо ријешена, али потрудићемо се испред ресорног министарства да тај процес што прије крене и да се што прије заврши што би створило већу сигурност свих грађана Бијељине - закључио је Минић

Минић, директор “Вода Српске” Мирослав Миловановић и вршилац дужности директора Републичке управе цивилне заштите Милан Новитовић састали су се техничким особљем “Вода Српске” код водопривредног објекта у Јањи, мјесној заједници гдје се протекле ноћи у викенд-насељу из корита дјелимично излила Дрина.

Директор “Вода Српске” Мирослав Миловановић изјавио је данас да у Семберији нема мјеста паници јер је опао доток воде из свих праваца у сливу ријеке Дрине, а најавио је и да би почетком сљедеће грађевинске сезоне требало да почне изградња Дринског насипа дужине око 2,8 километара од ушћа ријеке Јање у Дрину до уставе Јања.

Миловановић је рекао да је тендерски поступак за избор извођача за изградњу прве фазе Дринског насипа у завршној процедури и да очекује да ће то ускоро бити завршено.

Рекао је да је водостај Дрине око 500 центиметара, што је граница на којој се уводи ванредна одбрана од поплава која је на снази.

Он је додао да ће у наредним сатима одлучити да ли ће бити укинута та мјера, а то зависи од тога да ли ће ниво ријеке опадати.

-За сада на устави у Јањи износи 548 центиметара. Сачекаћемо неколико часова, да ли ће стагнирати или ће ићи ка доле. Грађани у овом тренутку могу да одахну јер је доток воде из свих праваца у сливу Дрине значајно опао и нема мјеста никаквој паници - рекао је Миловановић новинарима.

Он је захвалио сарадницима, министру, јер су имали квалитетну сарадњу од како се кренуло са процјенама, па додао да ће током сутрашњег дана имати тотално релаксирану ситуацију.

-Наша обавеза је да унапријед припремимо грађане да спремно дочекају неку елементарну непогоду - појаснио је Миловановић.

Он је подсјетио да су становници Семберији, као и цијеле Републике Српске имали огромне проблеме 2014. године када су се догодиле катастрофалне поплаве, истакавши да сада ситуација није ни близу тога.

-Али, ниво ријеке Дрине на нашој уставној грађевини био је само 70 центиметара мањи него 2014. године. У међувремену су урађени многи хидротехнички објекти у Семберији, обалоутврда на Оловом пољу дужине три километра - рекао је Миловановић.

Значајно је то, каже, што је урађено у сарадњи са Владом Србије која је омогућила и дозволила у координацији са Владом Српске да Јавна установа “Воде Српске” уговори са извођачима чишћење ријечног корита у самој зони Павловић моста који је направио већу пропусну моћ да Дрина може брже и лакше до ријеке Саве, што се овај пут десило.

-Низ позитивних ефеката су довели до тога да нисмо имали никакве проблеме - истакао је Миловановић.

Он је подсјетио да је Влада послије поплава 2014. године имала покушај изградње Дринског насипа и обезбиједила више од 20 милиона долара, те извршила пројектовање трасе заједно са људима из Србије јер је погранична ријека.

-Онда нам се десила ситуација да један број грађана из неколико мјесних заједница, између осталих и Јање, није дозволио да се гради Дрински насип на дефинисаној траси. То је основни разлог због чега 2014. године то није урађено, а имали смо обезбијеђен новац - појаснио је Миловановић.

Тај новац, додао је, остао је у Семберији и њиме је, поред осталих објеката који су рађени, направљена и обалоутврда у Оловом пољу.

На констатацију да градоначелник Бијељине Љубиша Петровића данас није са њима у Јањи, Миловановић је напоменуо да га је звао јутрос када је од сарадника добио информацију да је ниво ријеке Дрине на граници од 500 центиметара када се треба уводити ванредна одбрана од поплава.

Није му се јавио на телефон, али је каже, ступио у контакт са Петровићевим шефом кабинета и пренио да је желио да са сарадницима доћи у Градску управу како би се припремили на евентуалне ванредне околности.

-Он је игнорисао те позиве, нисам га успио видјети - рекао је Миловановић, те додао да није желио да га даље моли и поново зове.

Градоначелник Бијељине Љубиша Петровић саопштио је да у овом тренутку нема разлога за панику због водостаја Дрине јер је из ванредних мјера одбране од поплава већ пређено у редовне мјере.

Петровић је истакао да водостај Дрине полако, али сигурно опада јер на мјерној станици Радаљ тренутно износи 476 центиметара, што је за 36 мање него рано јутрос.

-Припадници Цивилне заштите су нон-стоп на терену, људи из Одјељења за цивилну заштиту су на терену, ја сам на терену, народ је на терену, пратимо ситуацију и стојимо на бранику нашег града и Семберије - навео је Петровић.

У вези са вијешћу да се није јавио на позиве премијеру Српске Радовану Вишковићу, он је истакао да је истина да су представници Кабинета предсједника Владе звали јуче Градску управу.

-Моји савјетници су се уредно јавили и рекли да нисам у Градској управи већ на терену, што је и истина, за шта имам доказе и за шта ми је народ свједок - рекао је Петровић.

Он је навео да су његови савјетници легитимни представници Градске управе и њега као градоначелника и да нема ниједног разлога да се са њима не оствари комуникација.

Из Јавне установе “Воде Српске” раније је саопштено да је Бијељина увела ванредне мјере одбране од поплава за подручје Семберије - Сектор 1.

Дрина је у Јањи заплавила викенд насеље, а на подручју Зворника поплаваљено је десетак кућа у Каракају и Шепку. Из "Вода Српске" позивају становништво насеља у близини Дрине да прате обавјештења надлежних институција. Ниво Саве расте, али је и даље испод границе редовне одбране од поплава.

Викенд насеље у Јањи код Бијељине је заплављено. Трудница и још три лица евакуисани су протекле ноћи из куће, коју је вода опколила. У Јањи ипак кажу да цијели живот живе поред Дрине. Забринути јесу али се не плаше.

С обзиром на раст водостаја, очекује се да Дрина излије и у приобалном подручју Амајлија. Припадници градске и Републичке управе Цивилне заштите и Вода Српске, прате ситуацију на терену.

У селу Попови, Дрина је и даље у кориту, али се мјештани припремају за озбиљније ситуације. Затражили су помоћ од Републичке управе цивилне заштите, јер је, тврде, изостала сарадња са Цивилном заштитом града Бијељина

Дубичка раван

Јавна установа “Воде Српске” прогласила је стање редовне одбране од поплава за подручје Дубичке равни у општини Козарска Дубица након што је водостај на ријеци Сави у Јасеновцу у 12 часова прешао 800 центиметара и има тенденцију даљег раста.

У образложењу одлуке се наводи да је донијета након што је Сектор за одржавање водопривредних објеката поплавних подручја Србачко-ножичке равни, Лијевче поља и Дубичке равни доставио информацију да је Сава у Јасеновцу достигла водостај проглашења редовне одбране од поплава.

Одлука ступа на снагу даном доношења, наведено је из “Вода Српске” и достављена је надлежним службама.

Водостаји

Доток воде на Хидроелектрани “Пива” у Црној Гори је у паду и данас износи 300 метара кубних у секунди, док је у претходном периоду ишао и до 450, саопштено је из Републичке управе цивилне заштите.

Тренд пада ће бити настављен, имајући у виду да је дошло до престанка, односно смањење падавина, па се не очекује ништа ванредно у наредном периоду, наведено је у саопштењу.

У саопштењу се истиче да Хидроелектрана “Пива” има више од три метра до пуне акумулације.

У саопштењу се наводи да је Хидроелектрана “Пива” у редовном режиму рада.

-Током ангажовања агрегата у овом периоду, проток кроз турбине иде максимално до 145 метара кубних у секунди. То значи да од Пиве максимално може ићи ова количина воде према БиХ - наведено је у саопштењу.

У Фочи је ниво Дрине опао за 70 центиметара, док је Ћехотина опала за додатних 20 центиметара, а екипе Цивилне заштите су у сталном обиласку критичних подручја.

У Вишеграду ријека Рзав се у потпуности вратила у своје корито, док је у Рудом ниво ријеке Лим у опадању, а вода се повукла са поплављених пољопривредних земљишта, саопштено је из Цивилне заштите Републике Српске.

У Новом Горажду за сада нема опасности од изливања Дрине.

У саопштењу се наводи и да је у осталим општинама које покрива Подручно одјељење цивилне заштите Соколац стање уредно, те да се ситуација стабилизује и да ће се у наредном периоду вратити у нормалу.

Из Подручног одјељења цивилне заштите Требиње саопштено је да је стање у гатачкој мјесној заједници Фојница стабилно, а по престанку падавина Комисија за процјену штете обићи ће све угрожене локалитете и по поднесеним захтјевима процијенити штету.

У мјесној заједници Автовац ниво воде опада, док највеће проблеме представљају пресјечене путне комуникације. У селу Луковице подземне воде су поплавине пут и остало је одсјечено пет домаћинстава, а једина алтернатива им је пјешачење шумским путем три километра или прелазак преко воде чамцем.

У селу Казанци подземне воде и даље пуне постојећу акумулацију, а ниво воде у најнижој тачки се од синоћ повећао за 1,5 метара, а у селу Заградци бујичне воде пресјекле су путну комуникацију, те је цијело село одсјечено, док се у засеоку Башићи вода повукла са путне комуникације према Гацку.

У осталим општинама које покрива подручно одјељење цивилне заштите Требиње стање је редовно.

Водостај ријеке Босне у Добоју има тенденцију пада и испод је редовне одбране од поплава, показују подаци Републичког хидрометеоролошког завода.

Ниво Босне је у 15 часова износио 174 центиметара, у 12.00 часова 192 центиметра, а у 7.30 часова био је 216 центиметара.

Висина коте редовне одбране од поплава у Добоју износи 300 центиметара, а ванредне 450, док је нулта кота 137 центиметара.

Највећи водостај ријеке Босне измјерен је 15. маја 2014. године када је износио 721 центиметар. 

На подручју општине Рудо ситуација је стабилна, али је и даље на снази ванредна ситуација у дијелу општине уз ријеке Лим и Увац, јер се у вечерњим сатима очекује већи прилив воде из Србије и Црне Горе, рекао је Срни замјеник начелника општине Јовица Видаковић.

Он каже да је водостај ријеке Лим 50 центиметара мањи него што је био синоћ, а да материјалне штете нема и да нису угрожене куће и помоћни објекти.

Саобраћај на путном правцу који повезује мјесну заједницу Старо Рудо са самом локалном заједницом на који се јуче излила ријека Лим, данас је нормализован, јер су екипе комуналног предузећа пумпама извукле воду.

Што се тиче падавина, Видаковић је нагласио да је у Рудом блага киша падала јутрос око 30 минута, те да тренутно нема падавина, док је сњежни покривач у брдским предјелима општине висине око пет центиметара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана