Мине искључују струју мјештанима

Радмила Ђевић
Мине искључују струју мјештанима

ФОЧA - Када у фочанској мјесној заједници Цапе дође до квара на електромрежи, мјештани овог села знају данима да буду у мраку јер се дио далековода налази на површини за коју се сумња да је покривена минама.

У питању је траса од 200 до 300 метара, односно пет далеководних стубова. Због опасности од мина електричари не могу да изађу на терен јер не желе ризиковати живот. Мјештани Цапа, које се налази близу границе према Федерацији БиХ, више пута су се обраћали надлежним институцијама, али узалуд.

- Обраћали смо се општини и "Електродистрибуцији", али они пребацују одговорност једни на друге. Начелник општине нам је обећао да ће проблем бити брзо ријешен - прича предсједник ове МЗ Бране Костовић.

Протеклог љета струје у Цапама није било седам дана, па су мјештани протестима морали да натјерају надлежне да се озбиљније позабаве овим проблемом.

- Људима су се љетос замрзивачи покварили. Хтјели смо да блокирамо пут и када смо их притисли, довели су деминере и само су прошли до једног стуба. Чим снијег падне, цијела мјесна заједница остане без струје - рекао је Костовић.

У општинском Одјељењу за општу управу кажу да је у јуну ове године Републичка управа Цивилне заштите послала екипу деминера која је дјелимично ријешила проблем.

- Поново смо слали ургенцију и Цивилној заштити и државној Aгенцији за борбу против мина, али се до данас нису појавили. Плашимо се да у случају већих падавина поново не дође до прекида струје - кажу у општини.

У фочанској "Електродистрибуцији" тврде да су упутили захтјев поменутој агенцији, њеној регионалној канцеларији у Палама да се деминира то подручје, али да они то нису учинили.

- Не можемо да вршимо било какве интервенције на том подручју јер немамо званичну потврду да је оно деминирано - рекао је технички руководилац фочанске "Електродистрибуције" Драган Ђорђевић.

С друге стране, у Aгенцији тврде да су екипе деминера још љетос обиласком ове трасе утврдиле да је површина без ризика о чему су писмено обавијестили "Електродистрибуцију".

- Из "Електродистрибуције" су тражили да се испита траса далековода и ми смо то урадили. Један стуб је третиран деминерском методом док није извиђање потпуно завршено. "Електродистрибуција" је добила папир да траса није минирана - рекао је руководилац регионалне канцеларије државне Aгенције за борбу против мина у Палама Љубо Савчић.Споран извјештај

У фочанској "Електродистрибуцији" тврде како никада нису добили извјештај да је терен деминиран.

- Тражићемо да нам поново пошаљу извјештај. У том случају, неће више бити проблема - рекао је Драган Ђорђевић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана