Милуновић и Рембајло положили цвијеће на руско гробље

Срна
Foto: СРНА

БИЛЕЋА - Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић и директор Донског кадетског корпуса Андреј Александрович Рембајло положили су данас цвијеће на Руско гробље у Билећи, поводом обиљежавања 100 година од доласка тог руског корпуса у Билећу.

У присуству министра Милуновића, Миодраг Љумо Хрњез, предсједник Завичајног клуба "Освит", који поводом тог јубилеја организује тродневну манифестацију "Донцима у част", поклонио је директору Донског кадетског корпуса заставу српско-руског пријатељства која је развијена на Руском гробљу у Билећи.

 

Рембајло је рекао да је данас у Билећи донио одлуку да се та застава, као знак српско-руског пријатељства од сада, сваке недјеље и православног празника, подиже у сједишту Донског кадетског корпуса заједно са остале четири руске заставе, које се дижу тим данима, уз интонирање химни Руске Федерације и Донског кадетског корпуса.

 

На гробљу је прочитана и пјесма посвећена билећким Донцима и руском војнику Сергеју Владимировичу Малешку, који је погинуо као добровољац у посљедњем одбрамбено-отаџбинском рату у одбрани Републике Српске, а сахрањен је на Руском гробљу у Билећи.

 

Рембајло је, након полагања цвијећа, рекао новинарима да су српски и руски народ духовно слични и да их повезује православна вјера.

 

"Наш циљ је да учврстимо српско-руско пријатељство и да помогнемо нашој браћи Србима. Веома је симболично да се данас овдје сјећамо кадета који су сахрањени овдје и руског добровољца који су дали своје животе за слободу", рекао је Рембајло.

 

Он је најавио да ће са билећким Завичајним клубом "Освит" бити направљен пројекат реконструкције Руског гробља у Билећи, те да су представници "Гаспром медија", који су присутни на овој манифестацији, истакли да желе да се укључе у тај пројекат.

 

Он је напоменуо да ће се настојати да руска делегација у Билећи на овој манифестацији убудуће буде што већа и репрезентативнија, те да се нада да ће успјети да реализују да у билећком Дому културе наступе и руске колоритне музичке групе.

 

"Хоћемо да наставимо ово што смо сад започели и нећемо да станемо, а почећемо од стварања Музеја Донском кадетском корпусу у Билећи и већ сам дао наредбу у корпусу да се скупљају историјски материјали за тај музеј", навео је Рембајло.

 

Он је најавио да ће делегација из Билеће бити позвана да посјети Русију.

 

Хрњез је рекао да је све данас препуно емоција и да је ово величанствен дан за Билећу.

 

Хрњез је рекао да очекује да ће овај дан бити прекретница у сарадњи овог града са Русијом и да ће у Билећи бити изграђен и руски дворац.

 

Директор Донског кадетског корпуса са кадетима положио је цвијеће и на Споменик погинулим борцима отаџбинског рата 1991-1995. у порти храма Светог Саве у Билећи, а потом су са домаћинима посјетили спомен-собу погинулим борцима у Билећи.

 

Руска делегација данас ће, другог дана манифестације "Донцима у част", посјетити спомен-капелу на Корићкој јами у селу Корита и храм Светог Јована Кроштантског у том селу, а потом и општину Гацко.

 

У оквиру манифестације, вечерас ће у 19.00 часова у билећком Дому културе "Јевто Дедијер" бити отворена изложба под називом "Билећки знаменити Донци", а у 19.30 часова биће приказани документарни филмови "Руски кадети у Билећи", аутора Сање Пешут и "Руска емиграција у Билећи почетком 20. вијека" аутора Дејана Пухала.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана