Милуновић - часни официр и борац 11. славне “дубичке” бригаде

Срна
Милуновић - часни официр и борац 11. славне “дубичке” бригаде

КОЗАРСКА ДУБИЦА - Из Општинске борачке организације Козарска Дубица данас је саопштено да су чланови те организације огорчени на изнесене неистине пуковника Милоје Мисираче о ратном учешћу министра рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душка Милуновића, те истичу да је на тај начин омаловажен његов ратни пут и допринос у рату.

“Сматрамо да је ово, прије свега, непримјерен чин и начин одношења према одбрамбено-ослободилачком рату српског народа на овим просторима, а поготово примитиван начин олагивања и неке врсте личног обрачуна путем јавих медија, посебно што се ради о старјешинама Војске Републике Српске који су били на високим војним дужностима”, наводи се у саопштењу.

У саопштењу се указује да је такав начин обрачуна болан, не само за породице које чији су синови дали живот у протеклом рату и све борачке категорије, већ и за српски народ и широку јавност.

“Овим путем желимо апеловати на све учеснике ратних дешавања да се уздрже свакојаких прича и сукобљавања о тешком ратном периоду које нас је све оштетио и оставио силне последице и трауме”, саопштено је из Борачке организације општине Козарска Дубица.

У саопштењу се истиче да је ратна формација 3. Банијски одред била на висини свог задатка, заштитила српски народ и одбранила њихова вјечна огњишта на Банији, те предала на чување и заштиту Унпрофору.

Та јединица је, како се наводи, у свом формацијском саставу ушла у састав 11. Пјешадијске бригаде Козарска Дубица од 15. јула 1992. године и учестовала на више ратишта у саставу бригаде и других тактичко-оперативних формација.

У саопштењу се додаје да су ратне јединице водиле витешки рат, са одговорним понашањем према недужном народу, цивилима и односу према материјалним добрима и имовини, у складу са женевском конвенцијом.

“С тога се ограђујемо од неистина које је изнио Милоја Мисирача, посебно зато што није компетентан, нити надлежан да анлизира и коментарише ратни пут 11. пјешадијске бригаде, јер је њено руковођење и командовање преузео у августу 1994. године, а по томе не може и не треба да износи и описује ратни пут неког учесника рата, у овом случају Душка Милуновића”, наводе у Борачкој организацији општине Козарска Дубица.

У саопштењу се додаје да је Душко Милуновић био припадник 3. Одреда Банија од 15. јула 1991. до 15. јула 1992. године, а потом у саставу 3. пјешадијског батаљона/11. пјешадијске бригаде Козарска Дубица.

Напомиње се да је 7. октобра 1992. године Милуновић био рањен на борбеном задатку, када је ослобођен Брод, на дужности командира 2. пјешадијске чете/3. пјешадијског батаљона, а од 21. септембра 1994. године био је на дужности шефа Одсјека Министарства одбране Козарска Дубица у ВП 7540 Пале Министарства одбране Републике Српске, до завршетка оружаног сукоба у БиХ.

Из Борачке организације Козарска Дубица су поновили да је изнесена неистина на рачун Милуновића, који је био часни официр и борац 11. славне Дубичке пјешадијске бригаде, да то представља скрнављење лика и дјела српског борца, које никоме и ничему не служи.

Те неистине су, како се наводи, само личне фрустрације или пак ставови Милоје Мисираче или евентуално и Организације старјешина ВРС, којој припада.

У саопштењу се истиче да је неоспорно то да је пуковник Мисирача био старјешина на високој војној дужности и успјешно командовао 11. пјешадијском бригадом од августа 1994. године до завршетка ратног сукоба, те да је дао велики допринос од 1991-1995. године за српски народ, ослобођење и одбрану Републике Српске током трагичног сукоба у БиХ.

Пуковник Милоје Мисирача оптужио је Милуновића да никада није носио униформу Војске Републике Српске, на шта му је министар рада и борачко-инвалидске заштите узвратио да ће га тужити, те да је поносан на свој ратни пут током којег је пролио крв за Републику Српску.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана