Милош Тркуља из Петровца најбољи косац на Балкани

Срна
Дани косидбе
Foto: Срна | Дани косидбе

МРКОЊИЋ ГРАД - Милош Тркуља из Петровца освојио је прво мјесто у ручном кошењу траве на традиционалној манифестацији “Дани косидбе на Балкани - Меморијал Лазар Лакета”.

На 33. косидби одржаној данас у Туристичком центру Балкана код Мркоњић Града, такмичило се 25 косаца из Србије, Републике Српске и Федерације БиХ. Друго мјесто освојио је Мирко Кецман из Петровца, док је на трећем мјесту био Радомир Лекић из Мркоњић Града.

Косци су се, осим у такмичењу ручном косом “варцарком”, надметали у скоку удаљ, обарању руке, обарању са брвна и у бацању камена са рамена. Титула “Делија Балкане” припала је Милошу Шкорићу из Новог Сада.

У екипном такмичењу у кошењу прва је била екипа из Мркоњић Града, друга из Србије, а трећа из Јања. У категорији рекреативаца прво мјесто освојио је Драго Иванић из Србије, друго Ђуро Керкез и треће Рајко Мрђа, обојица из Петровца.

Побједници су добили новчане награде, косачки алат, пехаре и дипломе. Побједник у ручном кошењу траве Тркуља рекао је новинарима да је пресрећан јер је први пут побједник косидбе на Балкани.

- Ово ми је 12. или 13. пут да учествујем у овој косидби, имао сам других и трећих мјеста, а данас прва побједа. Данас је требала и оштра коса и вјеште руке и знање и кондиција - нагласио је Тркуља.

Косац Мирко Кецман из Босанског Петровца каже да више од десет пута учествује на косидби на Балкани и да је три пута био први, а данас је био други.

- На Балкани је велика косидба, овдје су добри људи, добар дочек, долазимо више ради дружења, а понекад послужи и косачка срећа па се нешто и освоји. Дам све од себе, па шта буде - каже Кецман.

Начелник општине Мркоњић Град Драган Вођевић рекао је да овом манифестацијом чувају традицију, те да је њихова дужност да је преносе са кољена на кољено како би нови нараштаји знали шта је ручно кошење траве.

- Као што је познато, Мркоњић Град је некад носио назив Варцар Вакуф по жварцаркиж коси која је надалеко позната, од давнина се овдје праве најбоље косе - истакао је Вођевић.

Предсједник Скупштине општине Мркоњић Град Стевица Еремија, који је отворио манифестацију, наглашава да је ово веома значајан дан, дан традиције, обичаја, народне ношње, музике и косе “варцарке”.

Прије почетка такмичења косаца, служен је парастос и положено цвијеће на спомен-обиљежје Лазару Лакети, некадашњем шампиону Европе у ручном кошењу траве и оснивачу ове манифестације.

У културном дијелу програма наступали су чланови фолклорног ансамбла Културног центра “Радоје Домановић” из Раче Крагујевачке, чланови Културно-умјетничког друштва “Босиљак” из Велса и локалног КУД-а “Петар Први Карађорђевић Мркоњић”. Поводом овогодишње косидбе на Балкани синоћ је у Културном центру “Петар Кочић “отворена изложба фотографија “Експозиција Балкане” Марије Рожић, након чега је на Тргу српске војске одржана и 17. косачка смотра фолклора.

Косидбу је организовала Агенција за привредни развој општине Мркоњић Град, а генерални покровитељ је општина .

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана