Милош Тркуља из Босанског Петровца побједник косидбе у Буковцу

Срна
Милош Тркуља из Босанског Петровца побједник косидбе у Буковцу

НОВИ САД - Милош Тркуља из Босанског Петровца побједник је косидбе која је одржана данас на Селишту изнад Буковца код Новог Сада, на 23. Завичајном збору у организацији Завичајног удружења "Мањача" из Буковца и Савеза крајишких удружења из Новог Сада.

У име Представништва Републике Српске у Србији, које већ девет година подржава манифестацију, учеснике је поздравио стручни сарадник Представништва Борислав Максимовић који је истакао важност очувања српске културе и традиције.


"Ваша преданост и труд су нам иизузето драгоцјени и желим да истакнем да ћемо увијек бити уз вас и пружити подршку свим пројектима чији је циљ очување наше традиције и културе", рекао је Максимовић.

Он је истакао рад и допринос Срба из Републике Српске развоју града Новог Сада и изградњи веза између Српске и Србије, те захвалио граду Новом Саду и његовим становницима за топли дочек и подршку.

Предсједник Савеза крајишких удружења Ранка Срдић Милић истакла је важност трајања манифестације и поручила да ће до сљедеће косидбе написати химну Срба из Федерације БиХ, јер је највише боли њихов положај.

"Кад ме питају зашто све ово радимо, одговарам да радимо да људи знају да још постојимо и да се још нисмо из Срба исписали", поручила је Милићева.

Манифестацији су присуствовали и замјеник градоначелника Новог Сада Игор Црнобарац, директор покрајинског Фонда за избјегле и расељене Александар Ђедовац, начелник Гламоча Небојша Радивојша, начелник Грахова Урош Ђуран, предсједник Скупштине општине Босански Петровац Немања Давидовић и начелник општине Мркоњић Град Драган Вођевић.

Манифестација је почела интонирањем химни Србије и Републике Српске, а затим је организовано такмичење у спортско-витешким дисциплинама: бацање камена с рамена, скок у даљ, надвлачење конопца, надвлачење штапом, варизање, клисање и крмање.

На ливади од 18 поља по 120 квадрата, такмичили су се побједници са престижних косидби, а мјерила се брзина кошења, низина-чистина мава, поткашање, сложеност окоса и народна ношња.

У оквиру културно-забавног програма наступила су културно-умјетничка друштва "Петар Кочић" Мркоњић Град и "Милица Стојадиновић Српкиња" из Буковца, пјевачка група КУД-а "Младен Стојановић" из Бачког Јарка, појац и мелод Никола Мијовић, сестре Црномарковић и Сара Хамовић.

Наступили су и народни гуслар Петар Мишовић, братски дует "Пркос" - Вања и Ђорђе Туропољац, "Крајишници из Кнежева" и "Крајишници с Фрушке горе", као и групе "Синови Мањаче" и "Браћа Росић".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана