Милорад Јагодић о планираним пројектима у Рогатици: Дворана и водоводи приоритет у новој години

Сретен Митровић
Foto: С. Митровић

РОГАТИЦА - Стратегија развоја општине за период 2018 - 2027. године и из објективних разлога незавршених неколико већих пројеката биће и наредне године основа програма рада начелника Рогатица Милорада Јагодића, који за “Глас Српске” каже да је 2024. на првом мјесту наставак изградње спортске дворане у оквиру Спортско-рекреативног центра “9. јануар”.

- Ријеч је о трећој фази градње објекта са 873 мјеста за сједење, сутереном, приземљем и спратом, у којем треба да буду одржаване утакмице свих дворанских спортова, а имаће терене за одбојку, кошарку, рукомет и тенис - казује Јагодић.

Други и трећи приоритет, који ће, каже понудити на усвајање локалном парламенту на првој наредној сједници, је изградња водоводне и канализационе мреже у Новом насељу, које треба да никне на обалама Ракитнице.

- Ту већ наредне грађевинске сезоне треба да буду изграђене прве породичне куће и друштвени објекти, јер је управо окончан јавни оглас за уступање првих 15 плацева. Ту је и завршна фаза изградње водоводног система у приградском насељу Пљешевица, које се шири и повећава из године у годину те у Ћемановићима и Доњи Сељанима, гдје са главног водовода вода треба да стигне у више од 200 домаћинстава - наводи Јагодић и додаје да је међу приоритетима и вода и канализациона мрежа у насељу Закула, Крушчица и улици Ђенерала Драже, за шта је урађен пројекат чија имплементација траје од 2022. са планом да буде окончана крајем 2025. године.

Што се тиче привреде, као базе за све остале активности, Јагодић каже да ће тежити ка стварању услова за већу производњу у дрвној индустрији и подстицању развоја малих и средњих предузећа.

- Према исказаним потребама и могућностима подржаваћемо све пројекте у области пољопривреде, посебно у сектору повртарства са производњом кромпира, као главне ратарске културе, од које живи велики број домаћинстава у општини те сточарству и воћарству - наглашава Јагодић.

Биће рађено и на реализацији друге фазе изградње градске тржнице. Циљ је побољшање квалитета живота у ужем дијелу општине.

- Пројекат за 2024. обухвата наткривање цјелокупног простора тржнице са најмање 35 продајних тезги и пратеће инфраструктуре - вода, канализација, мокри чвор, уз паркинг-простор, дрворед и неке ситније дијелове којим ће функционално бити поправљен и уљепшан овај објекат па и сама Рогатица - истиче први човјек Рогатице.

Међу 27 већих и мањих приоритета, колико их је начелник ставио у свој програм рада, је и припрема студије изводљивости довођења воде из Берешког врела са подручја Сокоца, поправка водоводне мреже у насељу Живаљевина, замјена старих цијеви у мјесној заједници Месићи те изградња каптаже мјесног изворишта и постављање пумпне станице у Осову.

Добар дио планираног пратиће општински буџет, који је за 2024. стао на 9,6 милиона марака, а рачуна се и на подршку и Владе Републике Српске и власти са нивоа БиХ те донације међународних организација.

Наталитет

Поред привредног и локалног развоја доста простора у програму рада начелника и општинске управе нашла су и питања друштвеног развоја. У првом реду је подршка модернизацији и опремању вртића “Бамби”, Основне школе и Средњошколског центра, а ту је и наставак стимулисања наталитета кроз повећање новчане помоћи родитељима за свако новорођено дијете и финансијске помоћи брачним паровима при лијечењу стерилитета. Додатни напори општинске администрације биће усмјерени према побољшању живота демобилисаних бораца, породица погинулих бораца, РВИ и посебно пензионера, којих је на подручју општине око 2.000.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана