Милорад Јагодић, начелник Рогатице: Најважнији задатак зауставити одлив младих

 Сретен Митровић
Милорад Јагодић, начелник Рогатице: Најважнији задатак зауставити одлив младих

РОГАТИЦА - Рогатица је у 2023. годину ушла са програмом рада начелника Милорада Јагодића кога су подржали и одборници Скупштине општине, а међу приоритетима рада првог човјека општине су наставак побољшања услова живота чиме би се зауставио одлив младих из ове локалне заједнице.

- Моје обавезе подијељене су у три битне области. Прва је законско и транспарентно извршење буџета, друга је реализација пројеката намијењених побољшању услова живота грађана и развоја привреде и, трећа, нимало мање значајна, реализација стратешких и програмских докумената општине - истакао је Јагодић.

Приоритетни циљ, наглашава он, је локални економски развој, већа запосленост, јачање партнерства са приватним сектором, стварање пословног окружења које доприноси бржем развоју привреде и локалне заједнице у цјелини.

- Ту се прије свега мисли на дрвну индустрију, подршку развоју малих и средњих предузећа и пројекта из области пољопривреде - наглашава Јагодић.

Додаје да је уз ове стратешке обавезе, којима је у првом реду циљ повећање броја запослених и на тај начин заустављање одлива радне снаге посебно младих са подручја општине, ту и побољшање квалитета живота како у урбаном дијелу, тако и у селима, развијањем друштвених дјелатности укључујући посебно културу и спорт.

Тако је, истиче Јагодић, на прво мјесто дошла обавеза наставка изградње вишенамјенске спортске дворане са 873 сједећа мјеста на трибинама.

- Ријеч је о трећој и ако буде новца и посљедњој фази изградње овог објекта, за који се надамо да ћемо добити средства од Владе Републике Србије за шта већ имамо начелно обећање - рекао је Јагодић.

Други капиталан задатак је доградња вртића “Бамби” захваљујући чему треба да добију двије нове просторије за дневни боравак дјеце укупне површине око 120 квадратних метара.

- За овај пројекат имамо обезбијеђених 150.000 марака које смо добили од Владе Републике Српске. Надам се да ће нам то бити довољно да приведемо крају овај пројекат - наводи Јагодић

Међу осталим задацима на којим ће радити начелник општине је и изградња водовода и канализације за будуће ново насеље, које ће се градити у непосредној близини спортског центра. Средства за овај пројекат заједнички ће обезбиједити општина и Јавно предузеће “Врела Сељани”.

- Кроз пројекат “Јачање улоге мјесне заједнице” који подржава УНДП, а прате локалне заједнице у омјеру 70:30 одсто предвиђена је изградња водовода Кланац – Месићи и у Осову, а ту је и израда просторно-планске документације за гробље на локацији “Рајковина” и за ново насеље на Борикама, а из буџета општине покушаћемо урадити наткривање трибина на Спортско-рекреативном центру “9. јануар” - рекао је Јагодић уз напомену да ће се дио пројеката из његовог програма покушати финансирати из кредита Европске инвестиционе банке (ЕИБ).

Тржница

У овогодишњим плановима је и изградња модерне градске тржнице. За овај пројекат је већ обезбијеђено 350.000 марака из помоћи Владе Републике Српске. Између осталог, тржница ће имати и 35 наткривених тезги за продају домаћих прехрамбених и других производа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана