Милојица: Полиција поступала по пријавама за Бистрицу, нема елемената кривичног дјела

Срна
Милојица: Полиција поступала по пријавама за Бистрицу, нема елемената кривичног дјела

ПРИЈЕДОР- Полицијска управа Приједор запримила је три пријаве грађана и правних заступника привредних друштава у вези са припремним радовима за експлоатацију земљишта у Бистрици код Приједора, утврдила чињенично стање на локалитету и обавијестила инспекцију, изјавио је данас начелник ове управе Драган Милојица.

"Полицијски службеници су поступали по свакој од запримљених пријава и о истима обавијестили тужиоца Окружног јавног тужилаштва Приједор, који се изјаснио да у њима нема елемената кривичног дјела, да се ради о имовинско-правним односима и да се странке упуте на рјешавање спора код надлежног суда", рекао је Милојица на редовној конференцији за медије у Приједору.

Он је навео да није било пријава нарушавања јавног реда и мира и да полиција предузима активности да до тога не дође и да ће поступити у складу са надлежностима у случају потребе.

"У процесу је тај дио што је пријављен инспекцији. Они још раде у управним поступцима и по њиховим рјешењима ћемо на крају и ми поступати као полиција уколико буде требала нека асистенција или нешто слично", додао је Милојица.

Он је рекао да је у првих шест мјесеци евидентирано 458 кривичних дјела, да је расвијетљеност по непознатом извршиоцу 61,9 одсто, а укупна 86,8 одсто.

"Евидентирана су три кривична дјела тешко убиство и два покушаја убиства и сва су расвијетљена, извршиоци лишени слободе и предати надлежном тужилаштву. Било је једно разбојништво које је расвијетљено, а расвијетљена су и два из претходне године", закључио је Милојица.

Начелник Сектора криминалистичке полиције Горан Каран рекао је да је из области привредног криминалитета евидентирано 27 кривичних дјела којима је причињено 1,1 милион КМ материјалне штете, да је од тога 20 кривичних дјела коруптивног карактера и да је тужилаштву поднесено 11 извјештаја против 14 лица.

"Из области злоупотребе дрога евидентирана су 24 кривична дјела и 56 прекршаја. Одузето је 1,9 килограма марихуане, 70 грама кокаина и хероина, 65 грама спида, 2.546 сјеменки и пет стабљика канабиса и нешто медицинских дрога", навео је Каран.

Он је истакао да је ријешено пет од осам случаја крађе моторних возила.

"Интересантно је да су ранијих година крала скупоцјена возила, најчешће кад странци долазе. То више није случај. Сада су спорадични случајеви гдје су возила старије године производње, откључана или се нису ни могла закључати", појаснио је Каран.

Начелник Сектора полиције Зоран Јеж рекао је да је за шест мјесеци забиљежено 188 нарушавања јавног реда и мира или за осам мање него у упоредном периоду, те да је у њима регистровано 225 прекршаја или за 16 мање него лани.

"Пријављено је 227 лица која су починила прекршаје, што је за 14 мање, а посебно је значајно да је смањен број повратника као извршилаца прекршаја, и то за 30 одсто, што значи да и казнена политика има ефекте", нагласио је Јеж.

Из области безбједности саобраћаја евидентирано је 428 саобраћајних незгода, од којих пет са смртном посљедицом, из саобраћаја је искључено 286 возила и 1.389 возача, од којих 1.265 због управљања возилом под дејством алкохола.

"Смањен је број возача почетника у структури лица која су проузроковала саобраћајне незгоде. Свака шеста саобраћајна незгода посљедица је управљања под утицајем алкохола. Било је 7.179 прекршаја или за 30 одсто мање. Углавном се ради о смањењу броја прекршаја непрописне брзине, тако да ове наше активности интензивне контроле, посебно уређаји за аутоматску контролу и регулисање, дали су ефекта", истакао је Јеж.

На подручју ове полицијске управе за шест мјесеци од вишеструких повратника у извршењу тежих прекршаја из области безбједности саобраћаја одузета су 34 возила, по чему ова управа предњачи у МУП-у Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана