Миљевина, Фоча: Хиљаде убијених краљевих војника коначно добијају право на сахрану

Срна
Foto: Википедија

ФОЧА - У Миљевини код Фоче ускоро би требало да почне градња цркве са криптом у којој ће бити похрањене кости војника Југословенске војске у отаџбини, који су мученички страдали у мају 1945. године, након званичног завршетка Другог свјетског рата.

На данашњој сједници Одбора за изградњу у Фочи речено је да је при крају прикупљање потребне документације за добијање грађевинске дозволе, те да ће ових дана бити отворен жиро-рачун за прикупљање средстава.

„Основни задатак Одбора у наредном периоду биће прикупљање средстава, отворићемо и девизни жиро-рачун, а интересовање Срба из свих крајева свијета је велико, од Америке и Канаде до Аустралије, који се јављају и траже да се укључе у градњу. Црква ће бити на крипти у којој ћемо похранити кости до којих можемо да дођемо“, рекао је предсједник Одбора за изградњу Зоран Елез.

На сједници одбора је речено да ће изградњом ове цркве мученици коначно добити право на сахрану.

Елез је навео да су, осим чувене јаме Понор код Миљевине, лоциране и јаме у Калиновику и у Требичини између Миљевине и Фоче, а кости ће се прикупљати уз помоћ фочанских спелеолога.

„У међувремену, јавило нам се доста људи који знају за још неке масовне гробнице на Лућу и другим мјестима, које ће свакако бити предмет наше потраге“, истакао је Елез.

Један од задатака Одбора је да успостави контакт са потомцима и родбином страдалих војника из Србије.

„Било би ружно да то радимо без њих, јер то су кости њихових предака. Наш циљ је свакако да изградимо мјесто гдје ће они моћи да дођу, и сви ми, да запалимо свијеће у помолимо се Богу за њихове душе“, истакао је Елез.

Почетна средства за радове дароваће чланови Одбора. У августу прошле године митрополит дабробосански Хризостом освештао је земљиште за изградњу цркву са крипом у Миљевини код Фоче.

Цркву са криптом пројектовала је Београђанка Љубица Бошњак, а митрополит Хризостом дао је благослов за такво идејно рјешење.

Очекује се да крипта буде изграђена у овој години, а у Одбору кажу да су се већ јавили људи који су се понудили да обаве земљане радове без накнаде.

Према подацима тадашњих власти, на простору од Зеленгоре до Миљевине на превару је заробљено и без суђења убијено око 9.000 краљевих војника из Србије, међу којима је био велики број тек регрутованих голобрадих младића.

Процјене говоре да је број убијених припадника овог антифашистичког покрета много већи, а у Одбору за изградњу цркве истичу да се неће бавити бројкама, већ то остављају историчарима да утврде.

Само је у јами Понор код Миљевине убијено око 2.000 војника, којима је претходно на лецима који су бацани из авиона обећано да ће ако се предају бити амнестирани у шта су они и повјеровали, па су се масовно предавали комунистичким властима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана