Mилиони учвршћују брану од поплава

Милијана Латиновић
Mилиони учвршћују брану од поплава

Бањалука - За уређење ријечних корита, заштиту обала од поплава, изградњу насипа и ободних канала у РС планирано је 181,82 милиона марака.

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС истичу да су до сада реализоване активности у вриједности од 62,72 милиона КМ.

- За финансирање пројекта Хитне помоћи заштите од поплава Европска инвестициона банка одобрила је кредит у износу од 55 милиона евра, док је Европска комисија одобрила техничку помоћ у вриједности од четири милиона евра - рекао је помоћник министра за водопривреду Чедомир Стојановић.

Он је појаснио да је од планираних 20 километара насипа реконструисано пет километара у Семберији и десет на подручју Козарске Дубице, те да је преостала још санација пет километара насипа у Градишци.

- Осим планиране реконструкције насипа, након поплава 2014. године указала се потреба да се поједине дионице Савског насипа санирају у смислу санације клизишта, поправке насипа, сервисних путева и објеката на насипу. Припремљена је документација за санацију око 30 километара насипа у Броду, Градишци и Српцу - рекао је Стојановић.

Додаје да је од планираних 180 километара ободне каналске мреже до сада санирано 140 у Градишци, Козарској Дубици и дијелом у Броду и Семберији, гдје је преостало да се санира још 40 километара. Стојановић је истакао да су новцем из Фонда солидарности РС санирана оштећења на насипу у Модричи, савски насипи уз ријеку Босну у Шамцу и оштећени насипи у Бијељини.

- Захваљујући кредиту Свјетске банке на подручју Бијељине биће изграђен Дрински насип у дужини од око 33 километра, док ће новцем из пројекта "ИПА 2014" бити уређено корито ријеке Јање у Угљевику и у Јањи - рекао је Стојановић.

Начелник општине Козарска Дубица Раденко Рељић истиче да је захваљујући изграђеном насипу западни дио општине много боље заштићен од поплава него што је то било раније.

- Тренутно је проблем кејски зид, који је попуцао на неколико мјеста, тако да слиједи његова санација - рекао је Рељић.

Начелник општине Градишка Зоран Аџић је казао да уређење Савског насипа значи већу безбједност мјештана ове општине, њихове имовине, али и пољопривредног земљишта у близини ријеке.

- Дужина обале ријеке Саве на подручју наше општине је око 54 километра, тако да ће изградња насипа, уређење одводних канала и црпних станица повећати безбједност становника на овом подручју - рекао је Аџић.

Уређење водотока

Чедомир Стојановић је истакао да је послије поплава из 2010. године планирано уређење водотока Крижевица у Братунцу, Тавија у Костајници, Милошевица у Приједору, Врбања у Челинцу и Жељезница у Источној Илиџи.

- Након поплава 2014. године, пројекат је проширен новим мјерама од којих су неке већ завршене као што је уређење Ракитнице у Рогатици, Паљанске Миљацке на Палама и Јапре у Новом Граду - казао је Стојановић и додао да је до сада регулисано девет километара ријечних водотока и да је почело уређење Дрињаче са притокама у Шековићима.

Вриједност пројеката

107,57 - Хитна помоћ и заштита од поплава

26,99 - Фонд солидарности РС

24,4 - Дрински насип - Свјетска банка    

3 - Хитни пројект обнове од поплава

19,85 - ИПА 2014

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана