Mилићи: Побједник смотре Епирус из Солуна

Срна
Mилићи: Побједник смотре Епирус из Солуна

Милићи - Културно-умјетничко друштво /КУД/ "Епирус" из Солуна побједник је овогодишњег "Фестивала фолклора и народног стваралаштва православних земаља", које је синоћ завршено у Милићима.

Побједник је освојио и највреднију новчану награду од 5.000 евра, коју је обезбиједио организатор ове значајне смотре компанија "Боксит" из Милића.

Жири фестивала одлучио је да посебну новчану награду у истом износу додијели државном козачком ансамблу пјесама и игара "Слободна степа", оцијенивши да квалитет руског ансамбла, као професионалне и врхунски увјежбане фолклорне групе, знатно превазилази ниво осталих учесника.

Стога је одлучено да гости из Русије буду награђени изван конкуренције, а уз ту награду, посебну новчану награду од 5.000 евра за врхунски једночасовни наступ и изузетан музичко-сценски угођај ансамблу "Слободна степа" додијелио је и начелник општине Милићи Момир Лазаревић.

Он је новинарима изјавио да је "Фестивал фолклора и народног стваралаштва православних земаља" веома важан за имиџ Милића.

"Овдје је данас било скоро 400 учесника из неколико земаља, а оно што су посјетиоци могли да виде у наступима фолклорних дружина више је него упечатљиво, скоро да оставља без даха", рекао је Лазаревић.

Награде је добитницима додијелио Рајко Дукић, предсједник "Боксита", који је организатор фестивала и генерални спонзор "Љетних дана културе и спорта", у оквиру којих је овај фестивал организован.

Жири фестивала одлучио је да додијели двије новчане награде за освојено друго мјесто у износу од по 3.000 евра Академском културно-умјетничком друштву "Мирче Ацев" из Скопља и КУД "Симонида" из Грачанице, те, такође, двије награде од по 2.000 евра за треће мјесто КУД "Семберија" из Бијељине и КУД "Романијска луча" из Сокоца.

Износом од по 1.000 евра награђени су КУД "Алат Свислајон" из Требиња, "Лира" из Београда", "Крушик" из Ваљева и домаћин фестивала, КУД "Боксит" из Милића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана