Милићи: Хранитељство – алтернативни облик збрињавања

Срна
Foto: Срна

МИЛИЋИ- Директор Центра за социјални рад у Милићима Бранко Шалипуревић изјавио је данас Срни да је у овој установи у току пријављивање на јавни позив потенцијалних хранитељских породица и позвао оне које желе и имају могућности да се баве хранитељством да се пријаве у ову установу гдје ће добити све додатне информације о збрињавању дјеце и одраслих.

Шалипуревић је рекао да су прије неколико година имали случај дјетета коме је требала медицинска помоћ и које је дато хранитељској породици у Бањалуку, гдје је остало до почетка школовања, након чега је враћено биолошкој породици.

"То је једини случај. Ми тренутно радимо на промоцији овог вида помоћи лицима којима је потребно, а уколико буде заинтересованих за хранитељство, стручни тим Центра припремиће потенцијалне хранитељске породице за преузимање корисника", изјавио је Шалипуревић.

Он је додао да ће радити на процјени психолошких карактеристика, мотиву за пријављивање за хранитељство и да ли је породица материјално способна за такав вид посла.

У општини Шековићи нема хранитељских породица, али има двоје дјеце која су смјештена у хранитељску породицу у Бањалуци, изјавио је Срни виши стручни сарадник социјалне и дјечије заштите у шековићкој општинској управи Владо Видаковић.

"Дјеца имају сметње у говору. Смјештена су прије пет година у хранитељску породицу и школују се у установи за глувонијема лица. Прије мјесец дана смо обновили уговор, до када ће дјеца остати не знамо. Овдје имају родитеље који су глувонијема лица и они су задовољни условима и третманом хранитеља дјеце", изјавио је Видаковић.

Он је додао да је био један захтјев породице из Љубушког која је жељела да се бави хранитељством, којима су из Центра за Социјални рад послали одговор да у општини Шековићи нема дјеце којој треба хранитељска породица.

Директор Центра за социјални рад у Власеници Мара Ђурић рекла је да у овој општини нема хранитељских породица нити лица која су пријављена овој установи да би се бавила хранитељством.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана