Милићи добили породилиште и операциону салу

Анита Јанковић-Речевић
Милићи добили породилиште и операциону салу

Милићи - Компанија "Боксит" из Милића обиљежила је у суботу 58 година успјешног рада отварањем породилишта и хируршког блока у Специјалистичком медицинском центру компаније за чију је адаптацију издвојено 1,35 милиона марака, а у рад је пуштен и новоизграђени кружни ток.

Свечаном отварању и прослави дугогодишњег рада компаније присуствовали су представници Владе РС, велики број становника Милића, те представника јавног и привредног живота општине и регије.

Адаптацијом Специјалистичког медицинског центара добијено је још 750 квадрата простора у којима је смјештен савремено опремљен хируршки блок са операционом салом и породилиштем. У њему ће радити врхунски љекари, а становници Милића ће у овом медицинском центру моћи да обаве бројне здравствене услуге.

- Руда је природно, народно богатство, које експлоатишемо и логично је да из тога дијела добити улажемо у друге дјелатности којима се задовољавају потребе грађана. Намјера нам је да покажемо хуманост и из тог разлога неке категорије, попут пензионера и бораца до треће категорије, ће добијати бесплатне здравствене услуге, док ће услуге породилишта бити бесплатне за све породиље без обзира одакле су - рекао је предсједник Управног одбора компаније "Боксит" Рајко Дукић.

Министар здравља и социјалне заштите РС Драган Богданић је истакао да је ово доказ да сарадња Владе Српске и компанија, као што је "Боксит", може бити остварена и у здравственом сектору.

- Ми смо 2015. године у закону омогућили да овакве компаније, које имају могућност, социјалну одговорност и жељу, могу отварати и здравствене установе - казао је он.

За протеклих седам мјесеци рада овог Центра прегледано је 5.500 пацијената, урађено 11.100 специјалистичких прегледа, као и 1.100 систематских прегледа радника. Доктори су издали и 550 љекарских увјерења, а урађено је око 3.000 лабораторијских анализа.

Током обиљежавања 58-годишњице компаније у суботу је свечано отворен и кружни ток у чију су изградњу "Боксит" и предузеће "Путеви РС" уложили више од 600.000 КМ. Свечану траку пресјекли су министар саобраћаја и веза Неђо Трнинић и посланик СНСД-а у Народној скупштини РС Радован Вишковић. Трнинић је оцијенио да ће новоотворени кружни ток много значити грађанима Милића.

- Ово је изузетно добар примјер сарадње Владе РС и локалних заједница, односно једне врло одговорне компаније као што је "Боксит". Ово треба да буде примјер и порука осталим локалним заједницама, јер ће Влада сигурно приоритетно рјешавати проблеме, уколико има сарадњу овога типа - истакао је Трнинић.

Вишковић је нагласио да отварањем кружне саобраћајнице, која ће на најбољи начин ријешити питање безбједног одвијања саобраћаја у градском подручју ове општине, Милићи мијењају изглед и прерастају у организованију урбану средину.

Изградњу саобраћајнице реализовала су предузећа "Зворник-путеви" и "Бокситов" сектор "Грађевинарство".

Нове инвестиције

У оквиру свечаности и обиљежавања 58 година рада компаније "Боксит", у Милићима је у суботу положен и камен темељац за изградњу нове стамбене зграде која ће имати око 3.300 квадратних метара стамбеног и гаражног простора, односно 40 станова и подземну гаражу са 24 паркинг мјеста.

Камен темељац за нову зграду положили су директор "Бокситовог" Сектора "Грађевинарство" Борислав Кичић и радник Јаков Маџаревић. Градња зграде ће коштати око три милиона КМ, а рок за завршетак радова је децембар 2018. године. Комплетно пројектовање и инвестицију обезбиједио је "Боксит", који ће бити и извођач радова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана