Милић: Процесуирати одговорне за изборну крађу

Срна
Милић: Процесуирати одговорне за изборну крађу

БРЧКО - Градоначелник Брчког Синиша Милић рекао је данас Срни да је затражио од Тужилаштва и Полиције дистрикта да се још интензивније ангажују на процесуирању одговорних за изборне крађе у Брчком и позвао грађане да и даље пријављују све неправилности које се тичу куповине гласова и превара у вези са гласањем путем поште.

Милић је навео да је регуларност изборног процеса у Брчком озбиљно доведена у питање манипулацијом са списком бирача који треба да гласају путем поште, али и масовној куповини гласова на терену, што није на нивоу информације, већ чињеница.

Он је нагласио да је, према посљедњим информацијама, број бирача из Брчког који ће гласати путем поште око 6.400, што је за око 4.000 бирача више него за изборе 2016. године.

Милић је истакао да се велики број њих нашао на списку мимо своје воље или куповином гласа.

- Кључна улога је на Полицији и Тужилаштву дистрикта који треба још интензивније да се укључе у раскринкавање изборних превара, али и Централној изборној комисији БиХ која би требало да пролонгира рок за закључење бирачког списка у Брчком. Ако се то не деси, биће упитна улога и ЦИК-а БиХ у овом изборном инжењерингу - рекао је Милић.

Милић је позвао грађане да се обрате локалној изборној комисији уколико су се нашли не својом вољом на списку бирача који ће гласати у иностранству, те да пријаве све случајеве куповине гласова на терену.

- Такође, у циљу спречавања изборне крађе, било би неопходно да се гласачка мјеста поставе на такав начин да се онемогући фотографисање гласачког листића, да сам чин гласања буде потпуно транспарентан - истакао је Милић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана