Милић: Дистрикт је пројекат који треба да се одржи

Срна
Милић: Дистрикт је пројекат који треба да се одржи

БРЧКО - Предсједник Скупштине Брчко дистрикта Синиша Милић рекао је данас да је Брчко дистрикт пројекат који треба да се одржи, а не да руши дејтонску двоентитетску структуру БиХ.

Он је нагласио да је политичка стабилност неопходна за све што Дистрикт ради, те да дистрикт има ту врсту консензуса.

"Од кључне је важности да се укупна позиција дистрикта Брчко не интерпретира на погрешан начин. Брчко дистрикт јесте кондоминијум и као такав мјесто компромиса, сарадње ентитета и заједничких институција у БиХ. Сматрам да ми своје партнере природно за све што нам треба морамо тражити прије свега на просторима БиХ, и у Сарајеву, и у Бањалуци, па тек онда извана", рекао је Милић.

Градоначелник Брчког Есед Кадрић рекао је на конференцији за медије након свечане академије поводом дана дистрикта да се тренутно реализују капитални пројекти, али и припремају нови важни за ову локалну заједницу који ће бити финансирани уз помоћ међународних организација као што су Европска и Свјетска банка.

Кадрић је подсјетио да је јуче положен камен темељац за изградњу прве пословне зоне коју ће градити "Студен холдинг", за коју каже да је зона нове перспективе за Дистрикт.

"Ово су прилике да валоризујемо све што смо до сада чинили, да видимо гдје смо направили одређене пропусте, изазове са којима се суочавамо и да покушавамо све то заједно превазићи", истакао је Кадрић.

Замјеник градоначелника Брчког Анто Домић рекао је да се од песимизма који је владао након рата и првих година арбитражног поступка дошло до локалне заједнице у којој се његује равноправност, консензус, разумијевање, поштовање другог и другачијег, са једном дозом припадности овом крају и са жељом да се направи више.

"Наше институције јесу функционалне, морају још допринијети како би се смањила перцепција непотизма и корупције. Оно што је потребно сада урадити јесте подићи стандард становника како би их задржали овдје, а надамо се и вратити оне који су отишли", рекао је Домић.

Поводом Дана Брчко дистрикта данас је у том граду одржана свечана академија -централни догађај манифестације којом се обиљежавају 23 године од успостављања ове специфичне локалне заједнице у БиХ која је кондоминијум оба ентитета.

Свечаности су присуствовали и потпредсједници Народне скупштине Републике Српске Ања Љубојевић, Петко Ранкић и Мирсад Дуратовић, министар унутрашњих послова Републике Српске Синиша Каран и енергетике и рударства Српске Петар Ђокић.

Академији у Дому културе у Брчком присуствовали су представници извршне и законодавне власти дистрикта, међународне заједнице у БиХ, као и вјерских заједница.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана