Милева Комленовић, начелник општине Калиновик: У фокусу - запошљавање и статус жене на селу

Срна
Милева Комленовић, начелник општине Калиновик: У фокусу - запошљавање и статус жене на селу

Калиновик - Начелник општине Калиновик Милева Комленовић /СНСД/ истиче да је приоритет запошљавање, односно пројекти који значе нова радна мјеста, као што су подршка програму пријема приправника, запошљавање у реалном сектору, улагање у пројекат подршке маргинализованим групама жена, као и интензивнији развој пољопривреде и сточарства.

"За наредну буџетску годину планирали смо да са УСАИД-ом реализујемо пројекат намијењен запошљавању маргинализованих група жена, у вриједности од 100.000 КМ у омјеру пола-пола", прецизира Комленовићева у интервјуу за Срну.

Она подвлачи реализације пројекта репро-центра товних пасмина говеда - ријеч је о пројекту великог развојног капацитета и могућности, који ће обезбиједити интензивнији развој пољопривреде и сточарства на подручју ове општине.

"Планирамо изградњу објеката и проширење стада, које сада броји расних 60 грла, а све уз помоћ ресорног министарства Републике Српске и Чешке развојне агенције, при чему вриједност пројекта износи 2.980.000 КМ", прецизира Комленовићева, истичући да је ово један од водећих пројеката производње говеђег меса у БиХ.

Она најављује и изградњу дома за стара лица, односно геронтолошког центра у Калиновику, а у плану је и изградња монументалног спомен-обиљежја борцима одбрамбено-отаџбинског рата.

"Буџет општине Калиновик константан је све ове године, и ми смо га и у мом протеклом мандату на функцији начелника општине реално планирали.

Вишак прихода ребалансом чувамо за 'златну резерву', за санацију посљедица евентуаних елементарних непогода, а ако тога не буде - онда та средства преусмјеравамо у инвестиције, тако да наш буџет може да прати наше развојне планове и пројекте", наводи Комленовићева.

Према њеним ријечима, општински буџет за наредну годину биће око 2.200.000 КМ.

Она је подвукла да општина Калиновик редовно сервисира све своје обавезе - социјалну помоћ, туђу његу и помоћ, једнократну помоћ грађанима, а редовне су исплате и буџетским корисницима, као и стипендистима у пуном износу.

Општина води рачуна и о развоју и афирмацији културе и већ десету годину заредом организује познату манифестацију Калиновачки поетски вијенац, а ту су и Сабор фолклора, те подршка културно-умјетничком друштву и спортским организацијама.

"Наш највећи проблем је мали број становника", истиче Комленовићева.

Она наводи да је конституисана Скупштина општине Калиновик и да је за предсједника изабран досадашњи предсједник Ђорђе Сладоје /СНСД/, а да је потпредсједник Скупштине Драгана Ждрале /СП/, док је замјеник начелника општине Радомир Сладоје /СНСД/.

Према њеним ријечима, општина Калиновик је и раније, а и сада има врло успјешну сарадњу и добру комуникацију са Владом Републике Српске и ресорним министарствима, што је омогућило реализацију низа кључних развојних пројеката.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана