Миленко Купрешак разочаран радом Центра за социјални рад Котор Варош: Отимају ми сина мимо његове воље

Маријана Миљић
Миленко Купрешак разочаран радом Центра за социјални рад Котор Варош: Отимају ми сина мимо његове воље

Котор Варош - Центар за социјални рад у Котор Варошу предложио је да у бракоразводној парници Јасминке и Миленка Купрешака њихов четрнаестогодишњи син буде додијељен мајци упркос противљењу дјечака, који је радницима те установе говорио да не жели да живи са мајком и да хоће да остане са оцем.

Бракоразводна праница почела је у јуну 2016. и од тада су радници Центра за социјални рад више пута посјетили родитеље и разговарали с њима и дјечаком. Дјечак је од почетка социјалним радницима давао исту изјаву - да жели да живи са оцем, а да мајку виђа повремено. Приликом посљедњег разговора са социјалним радницима дјечак, који тренутно живи са оцем, је рекао да жели да остане код њега и да не жели никакав контакт са мајком, истичући да му она врло ријетко пошаље тек СМС поруку.

Упркос том ставу дјечака, Центар за социјални рад је 1. јуна у допису Основном суду Котор Варош предложио да дјечак буде повјерен на бригу и чување мајци.

- Стручно вијеће мисли да дјечак треба да буде повјерен на бригу, чување и васпитање мајци, сматрајући да ће се она на адекватан начин бринути о њему и да има задовољавајуће стамбене и материјалне прилике. Оцу, који треба да допринесе његовом издржавању, треба омогућити контакт са дјечаком - навео је Центар за социјални рад.

Отац, који већ годину самостално брине о дјечаку, обратио се редакцији "Гласа", истичући да је забринут за судбину сина.

- О сину бринем као сваки савјестан родитељ и ништа му не недостаје. Ничим нисам утицао на његову одлуку. Нисам против тога да он буде у комуникацији са мајком, па чак ни да живи са њом под условом да има нормалне услове и да га не злоставља. Управо због малтретирања и лоших услова наш син и не жели да живи са мајком. То социјални радник Бојана Хајваз није узела у обзир и све је урадила површно, а чак ми је отворено пријетила да ће ми одузети дијете. Страхујем шта ће бити са сином ако суд донесе одлуку да мајка брине о њему - казао је Купрешак, који је запослен као инструктор вожње у ауто-школи.

Мајка каже да син не одбија да живи с њом, већ да то не смије да каже од оца.

- Надам се да ће син убудуће живјети са мном јер је то за њега најбоље - казала је Јасминка.

У Центру за социјални рад нису жељели да говоре о овом случају позивајући се на закон којим су поступци у брачним споровима затворени за јавност. Коначна одлука је на суду, који је заказао рочиште за 13. јун.

- Вјерујем да ће суд свој посао урадити праведно, а не као Центар за социјални рад - казао је Купрешак.

Важно мишљење дјетета

Правници објашњавају да центри за социјални рад морају одлучити на основу јасних доказа када је ријеч о бризи о малољетној дјеци.

- Центар за социјални рад је морао да утврди шта је у најбољем интересу дјетета и да узме у обзир и његову изјаву - рекао је правник са искуством у сличним случајевима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана