Mиланова племенитост руши границе - поклонио краву манастиру у Црној Гори

Срна
Foto: Срна

ФОЧА- Неуморни добротвор из Фоче Милан Гаговић поклонио је краву манастиру Заграђе у Црној Гори, а његова племенитост надјачала је и административне баријере, па му је црногорска гранична служба, упркос забрани уласка у Црну Гору на Шћепан Пољу, дозволила да необични поклон преведе преко моста на Тари.

Са друге стране ријеке, са великом радошћу, дочекали су их игуман Заграђа архимандрит Лазар и његов комшија Вуко Јововић, који ће бринути о крави.

Помогао је и Ранко Обренић из Фоче, који је уступио бесплатан превоз од Фоче до Шћепан Поља.

Гаговић, који је припадник Граничне полиције БиХ, а познат је и као вриједан пољопривредник, каже да се са родитељима договорио да краву Шараву поклоне манастиру Заграђе, задужбини херцега Стефана Вукчића Косаче из 15. вијека, који се налази на граници Црне Горе и Републике Српске.

Он је истакао да су богатство једног народа свети и добри људи, а да су то управо игуман Лазар и његова братија.

"Сви кажу да је на овим просторима мало тако охристовљених и гостољубивих људи, они се једноставно моле за све нас, без обзира коме припадамо. Знам да овдје многи људи долази да би се излијечили, да би ријешили неке своје проблеме и пошто радим овдје на граници знам да су многи добили помоћ", рекао је Гаговић.

Гаговић је навео да је Шарава, након што ју је од родитеља, који су у позним годинама и више не могу да брину о њој, превео у своју шталу, била једна од његових најбољих крава.

"Треба да се тели за два мјесеца и, ако Бог да, биће теленце", додао је Гаговић.

Поклоном је узвратио и игуман Лазар, па ће дом Гаговића красити икона Богородице Тројеручице.

С обзиром на то да у манастиру не постоје услови за држање стоке јер недостаје стајски објекат, Шараву је преузео Вуко Јововић из села Заграђа.

"Изашли смо у сусрет оцу Лазару и ми ћемо гледати краву. Што буде од ње користи, отац Лазар ће да користи. Свака част Милану за овај поклон. Тара јесте граница, али са обје стране ријеке је исти народ", поручио је Вуко.

Архимандрит Лазар срећан је, прије свега, што је након дуго времена могао да се види са пријатељима из Фоче.

"Наш брат Милан Гаговић поклонио нам је лијепу краву, што је диван гест, али за нас није изненађење, пошто је он годинама велики пријатељ манастира Заграђе и није му први пут да је помогао. Људи и шире знају за његово опредјељење, да је и по Републици Српској, и овдје, у Пиви, и у Острогу, познат као човјек који помаже манастирима, прије свега, за благослов своје породице, а и шире, а и да би можда инспирисао и друге да се просто сјете да је увијек добро помоћи манастир", рекао је игуман Лазар.

Он је нагласио да је сваки, и најмањи, прилог манастиру велики благослов за дародавца, који тим чином свједочи ријечи из јеванђеља: "Сјети ме се Господе кад дођеш у царство своје".

Манастир Заграђе налази се подно Соко града, пријестонице српског средњовјековног владара херцега Стефана, по којем је Херцеговина и добила име, а изнад саставака Пиве и Таре, гдје почиње Дрина.

Од Фоче је удаљен свега двадесетак километара, па је због свог историјског и духовног значаја, али и близине, Фочацима омиљено мјесто ходочашћа.

Од прољетос, откако се на граничном прелазу на Шћепан Пољу не може ући у Црну Гору, чак ни са тестом, у манастиру је знатно мање посјетилаца из Српске.

"То сам срочио кроз неку бројку, па сам, више у шали, изговорио да 70 одсто манастира немамо, што је заиста тако. Али, прије неки дан смо имали дивно крштење једне породице из Фоче, која је овдје долазила и молила се Богу и у међувремену добила дивну кћерку. На Ваведење су дошли и ту смо је крстили, али су прешли 250 километара да би дошли и просто је већ ургентно да неко рјешава проблем преласка границе на Шћепан Пољу", прича игуман.

Игуман Лазар је истакао да није ријеч само о набавци намирница становника пивског краја, који гравитира према Фочи, већ да су људи са обје стране ријеке родбински повезани.

"Бивало је и горе, тако да ће се и ово завршити. Манастир наставља да живи својим током, мало су можда сада иницирани људи са ове стране да се просто више интересују и посјећују манастир. Хвала Богу за све!", рекао је игуман Лазар.

На граничном прелазу Шћепан Поље, упркос томе што се налази на путу који повезује два главна града - Сарајево и Подгорицу, није дозвољен улазак у Црну Гору ни са тестом, наводно, због недостатка санитарног инспектора који би контролисао тестове за вирус корона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана