Милана рођена у Хитној служби Дома здравља у Новом Граду

Милијана Латиновић
Милана рођена у Хитној служби Дома здравља у Новом Граду

Нови Град - Тим Хитне службе Дома здравља у Новом Граду јуче је породио тридесетосмогодишњу Милијану Макивић, која је на свијет донијела здраву дјевојчицу.

Након што су почели трудови, Милијана је са супругом Момиром планирала да оде у Приједор, јер у њиховом граду већ шест година нема породилишта. Међутим, беба је била бржа, али су родитељи, срећом, успјели да дођу до Хитне помоћи. Само неколико часова након порођаја кратко смо разговарали са мајком, која је рекла да је пресрећна што је на свијет донијела дјевојчицу којој ће дати име Милана.

- Захваљујући љекарима Дома здравља Нови Град беба и ја смо добро. Све је прошло како треба, пружили су нам сву потребну медицинску помоћ, а потом нас послали у Приједор - испричала је ова храбра мајка, којој је Милана треће дијете.

Радости и дјечије игре у породици Макивић неће недостајати, јер малену Милану чекају старији брат и сестра.

Одговорност и стручност у послу су снага и мотор покретач љекара и медицинских сестара који, упркос лошим условима, свој посао обављају беспријекорно. Изненадне ситуације за њих нису терет већ задовољство, дио свакодневице, нешто о чему не причају много, а на чему многи могу да им позавиде.

- За 33 године рада у породилишту на своје руке сам дочекала хиљаде беба, али кад се порођај деси овако изненада, у лошим условима, није свеједно. Вјеровала сам у себе и своје колеге и све је прошло како треба. Помогли смо једној прелијепој дјевојчици да дође на свијет - испричала је медицинска сестра Милена Бјељац, која је некада радила као бабица у новоградском породилишту.

Додаје да је пород увелико наступио и није било времена да породиљу пошаљу у Приједор.

- Стрепила сам, ако је пошаљемо у Приједор, породиће се у ауту, а то би било много опасније него овдје у Дому здравља. Није свеједно, проради желудац без обзира на године искуства, али кад се све добро заврши, одахнем и срећна сам јер су и беба и мајка добро - истакла је Бјељац. 

Овој медицинској сестри, која је радни вијек провела у порођајној сали охрабрујући многе прворотке и дочекујући бројне дјечаке и дјевојчице, током јучерашњег порода десна рука био је доктор породичне медицине Милош Грујић.

- Није тешко када све крене како треба. Породиља је из оближњег села Чађавица кренула касно и наша дужност је била да јој помогнемо да све прође у најбољем реду - рекао је Грујић.

Додаје да су након порода обавили примарни преглед дјевојчице, а затим и мајку и бебу упутили у Приједор.

Ово је био други пород који је успјешно обављен у Служби хитне помоћи Дома здравља у Новом Граду откад је породилиште затворено. Први је обављен 30. децембра 2014. године када је дежурни доктор била Александра Грујић, а пород обавио специјалиста гинекологије и акушерства Душан Гашић.

Необичне ситуације

Медицинска сестра Милена Бјељац испричала је да нису ријетке ситуације да се жене породе код куће или на путу до породилишта.

- Памтим да смо имали порођај у ауту, на путу до породилишта. Десило се да беба испадне жени у штрампле, јер једноставно не стигне да се припреми за пород, али углавном се све заврши како треба - присјетила се Бјељац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана