Мићић изгубио власт у Бијељини

Љиљана Алексић
Мићић изгубио власт у Бијељини

Бијељина - СДС и градоначелник Мићо Мићић изгубили су јуче послије 11 година скупштинску већину у Бијељини.

Власт у бијељинском парламенту преузели су СНСД, СП, ДНС, СРС и пет независних одборника. Они су смијенили начелника Одјељења за финансије у Градској управи Милорада Софренића из СДС-а који је био још дуговјечнији од Мићића и на тој позицији провео готово 16 година. За вршиоца дужности начелника Одјељења за финансије именован је Васо Арсеновић из СНСД-а. Смијењен је и замјеник градоначелника Бијељине Хусо Зечкановић.

Почетак засједања Скупштине обиљежиле су тешке ријечи и прекиди. Сједница је привремено прекинута након треће тачке дневног реда када је нова већина изгласала смјену Софренића. Томе је претходила бурна расправа у којој су главну ријеч водили одборници странака Савеза за промјене који су раније чинили скупштинску већину тражећи да са дневног реда буде повучена смјена Софренића. Тај приједлог шефа Клуба одборника СДС-а Јована Гајића подржало је 13 одборника, један је био уздржан, док су три гласа била неважећа.

Приликом гласања у сали нису били представници нове већине који су напустили засједање. Након тога су се побунили Јусуф Трбић из СДА и Славко Новаковић из СДС-а, који су тврдили да су њихови гласови покрадени.

Предсједник Скупштине Драган Ђурђевић прихватио је примједбе опозиционих одборника истичући да је постојала могућност грешке. Он је тражио да буде поновљено гласање и да буде јавно, међутим, на то нису пристали опозициони одборници.

Послије паузе у салу су се вратили одборници већине који су разријешили Софренића. Због тога је ситуација у скупштинској сали доведена до усијања, а одборници Савеза за промјене су окупирали говорницу и прекинули сједницу.

- СДС и градоначелник Мићић изгубили су скупштинску већину. Мићић на све начине покушава да са 15 одборника узурпира Скупштину која је увијек до сада радила мирним и умјереним темпом. Он жели да направи пометњу - изјавио је Ђурђевић.

Он је казао да је Мићић посљедњих 15 година високи функционер СДС-а и да је постао један од најбогатијих људи у Бијељини.

- Грађани су финансирали Мићића. Он и његови пајтоси су починили криминал тежак 3,8 милиона марака кроз јавна предузећа у Бијељини. Успјели смо да смијенимо Мићићевог ментора Софренића, који су заједно чинили злоупотребе - рекао је Ђурђевић.

Он је рекао да градска администрација са Мићићем на челу није запослила ниједно од помињаних 11 дјеце погинулих бораца.

- Умјесто тога без конкурса су запослени унапријед изабрани људи, најмање 15 њих примљено је без конкурса, а међу запосленима у администрацији су чак четири фотографа - истакао је Ђурђевић.

Мићић је најавио да ће због оптужби против Ђурђевића поднијети тужбу за клевету. Први човјек Бијељине је признао губитак скупштинске већине, али је рекао да смјену Софренића не сматра легалном због нерегуларног гласања.

- Ја сам легалиста и прихватам да је 16 већина, то није никакав проблем. Ову смјену не сматрам легалном због нерегуларног гласања, које је лакрдија. Постоје надлежни органи који треба да утврде шта јесте или није било легално. Ми ћемо имати страначке састанке и одредити наше даље дјеловање - рекао је Мићић.

Ђурђевић је казао да су незадовољни одборници почупали каблове и извадили картице за електронско гласање у скупштинској сали која се налази у Центру за културу због чега је сједница настављена у старој скупштинској сали у згради Градске управе.

Бијељина је одувијек важила за једно од најјачих упоришта СДС-а. Због бурне сједнице било је појачано присуство полиције у Центру за културу и око њега гдје је одржан први дио засједања.

Нова већина

Нову скупштинску већину у бијељинском парламенту чини 16 представника СНСД-а, СП-а, ДНС-а, СРС-а и независни одборници Срђан Мијатовић, Томо Манојловић, Мићо Живић, Миле Стевановић и Мићо Тодоровић који је био члан ПДП-а и потпредсједник Скупштине града.

Стевановић је на прошлој сједници Скупштине града напустио ДНС и прешао у ПДП, да би се јуче изјаснио као независни одборник и подржао нову скупштински већину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана