Метла стигла и до србачког СДС-а

Анита Јанковић
Метла стигла и до србачког СДС-а

Србац - Сјеча одбора, коју је врх СДС-а започео послије лоших резултата на локалним изборима, није заобишао ни Србац у којем већ дуго "кључа".

Послије распуштања општинског одбора странке, за повјереника је именован члан Главног одбора СДС-а и посланик ове странке у Народној скупштини РС Недељко Гламочак.

Овим је прекинута агонија која траје од завршетка избора, јер је један дио одбора захтијевао оставку предсједника србачког СДС-а Ранка Недића, који ни из другог покушаја није успио да се домогне начелничке функције.

Извори "Гласа Српске" потврђују да је Недић упорно одбијао да се повуче, због чега је готово дошло до раскола у општинском одбору странке. На недавним локалним изборима Недић је убједљиво поражен од свог противкандидата Млађана Драгосављевића из СНСД-а.

- Распуштање одбора у Српцу произашло је из плана консолидације странке на државном нивоу чија прва фаза подразумијева распуштање одбора у локалним заједницама гдје су постигнути резултати слабији од очекиваних - потврдио је Недић и додао да су, између осталих, распуштени и одбори у Бањалуци, Приједору, Новом Граду, Лакташима и Кнежеву.

Унутарстраначки избори у СДС-у биће одржани од 1. фебруара до 30. априла догодине, а Недић је свој мандат дао на располагање врху странке.

- Не смије бити недодирљивих, јер ко год није постигао очекиване резултате треба да сноси посљедице. Предложио сам да идемо у радикалне промјене, а не козметичке, јер много ствари не функционише - рекао је Недић.

Члан србачког СДС-а Александар Ђекић нагласио је да је неколико пута тражио Недићеву оставку, јер годинама остварује лоше резултате.

- Стање је било веома лоше због приватизације одбора и форсирања личних интереса мале групе људи. Од 35 чланова одбора, њих 15 је из истих породица, због чега је било немогуће демократски доносити одлуке - рекао је Ђекић.

Он је рекао да се нада да ће странка смоћи снаге да се реформише.

Нови повјереник за Србац Недељко Гламочак каже да још није ушао у проблематику општинског одбора.

- Иако у Српцу имају добре изборне капацитете, треба спровести корјените промјене, зановити чланове и кадровски ојачати странку - истакао је Гламочак.

СДС ће у србачком парламенту имати свега три одборника, што је најлошији резултат ове партије од њеног формирања.

Микић мијења Недића

Ранко Недић је и даље актуелни замјеник начелника општине, а ову функцију ће обављати до конститутивне сједнице новог сазива србачког парламента која је заказана за 29. новембар. "Глас Српске" сазнаје да ће Недића највјероватније замијенити директор одјељења Пореске управе из Српца Драган Микић, који је до 2012. године обављао функцију начелника Одјељења за финансије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана