Менаџер општине Котор Варош у фотељи без услова и конкурса

Дарко Гавриловић
Менаџер општине Котор Варош у фотељи без услова и конкурса

Котор Варош - Општина Котор Варош добила је први пут пројект менаџера и то из Лакташа, а именовање сиве еминенције которварошког ДНС-а Горана Ђурића на ту позицију изазвало је сукоб између два највећа партнера у владајућој коалицији - СДС-а и ПДП-а.

Ђурић је именован на изузетно важну позицију за развој општине на приједлог ПДП-а и обављаће функцију у саставу кабинета начелника општине Зденка Сакана. ПДП је приликом формирања власти за партнера узео ДНС, док је по истом систему уз СДС у већину ушао СП.

Ђурићево именовање није наишло ни на пуну подршку унутар ПДП-а, али је ипак излобирано зелено свјетло на сједници Предсједништва Општинског одбора. Предсједник Општинског одбора ПДП-а Миодраг Петровић каже да је Ђурићево именовање дио обавеза према ДНС-у.

- ДНС је превасходно партнер ПДП-а и имамо обавезе према њима у оквиру коалиционог договора. Нама нису одговарали неки потези СДС-а, али смо прихватили њихове одлуке и они би требало да се понашају на исти начин - рекао је Петровић који је, према незваничним информацијама, на сједници Предсједништва Општинског одбора ПДП-а био против тог рјешења, али то није желио да потврди.

Одговарајући на питање да ли је поред великог броја високообразованог кадра у Котор Варошу био неопходан ангажман некога из  друге општине, Петровић каже да у томе не види ништа спорно.

- СНСД је на високе позиције у Котор Варошу доводио људе из Бањалуке, а и у Влади РС раде људи из других општина, а не само из Бањалуке - истакао је Петровић.

Замјеник начелника општине и други човјек которварошког СДС-а Младен Тривуновић каже да је Ђурићево именовање неприхватљиво из низа разлога и да ће чим прођу годишњи одмори то питање бити стављено на дневни ред сједнице Општинског одбора СДС-а.

- Органи странке ће заузети став, а и лично ћу упутити захтјев надлежним републичким органима да преиспитају ово именовање. Нема дилеме да је ово запослење незаконито и да Ђурић не испуњава услове за позицију пројект менаџера. Он нема тражено радно искуство, није одрадио приправнички стаж, није положио државни испит, а не може бити ни општински службеник јер је члан Главног одбора ДНС-а. Поврх свега, именован је незаконито јер није расписан конкурс, а недавно је добио и отказ у Центру за културу, спорт и информисање, чији је оснивач општина, зато што није долазио на посао. Ако ико треба да поштује закон, онда је то општина - рекао је Тривуновић.

Он не скрива разочарење и што је поред великог броја високообразованих и младих људи из Котор Вароша запослен човјек који живи и гласа у Трну код Лакташа.

- Какву поруку тиме шаљемо онима који су у вријеме када цијела РС остаје без младих и стручних људи остали у Котор Варошу и засновали породице - упитао је Тривуновић и на опаске ПДП-а да СДС не треба да се мијеша у њихове кадровске потезе, додао да то не би ни чинили да је све било по закону, што је минимум испод којег нико не смије да иде.

Кушљић: Враћање дуга за разбијање коалиције

Из опозиционог СНСД-а поручују да власт не смије остати привржена одлуци о именовању Горана Ђурића.

- Није нормално да у кабинету начелника буде запослен човјек из друге општине поред толико људи из Котор Вароша. Поуздано знамо да је начелник општине био под огромним притиском дијела структура унутар и око ПДП-а. Ово није ништа друго него враћање дуга за разбијање коалиције са републичког нивоа у Котор Варошу уочи локалних избора, у чему је водећу улогу имао Ђурић, и каснију подршку ДНС-а супарничком кандидату - каже предсједник Општинског одбора СНСД-а Горан Кушљић и додаје да власт од почетка мандата не ради ништа друго осим што се бави сама собом и запошљавањем политички подобних људи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана