Мекани кревети и купатило очарали дјецу у породици Секулић из Братунца

Анита Јанковић
Мекани кревети и купатило очарали дјецу у породици Секулић из Братунца

Братунац - Шесточлана породица Секулић из села Грабовачка Ријека код Братунца, која је годинама живјела у условима недостојним човјека, јуче се уселила у нову монтажну кућу, коју су добили захваљујући помоћи добрих људи.

Срећа и осмијеси због новог дома нису силазили са лица ове породице, којој је нови дом обезбиједило предузеће "Савоџ" из Милића.

Буђави и оронули зидови, земљани под, недостатак воде и купатила постали су прошлост за малишане Ружицу, Новака, Михајла и четворомјесечну бебу Ивану, о којима је "Глас Српске" раније писао. Топао, чист дом, мноштво играчака и кревети за сваког малишана више нису само сан.

Дјеца су ужурбано прелазила из једне просторије у другу, разгледајући нови намјештај, а највише их је одушевило купатило и то што сада у кући имају воду, што је до сада за њих била непознаница.

Радост нису крили ни њихови родитељи, отац Станко и мајка Вера. Глава породице каже да је нова кућа остварење њихових дугогодишњих жеља.

- Кућа изгледа прелијепо. Коначно имамо купатило, машину за прање веша, воду директно у кући, о чему смо могли само сањати. Дјеца имају чисте кревете, биће им топло, а добили су и много нове одјеће и играчака. Све у свему, пресрећни смо - каже Станко Секулић захваљујући се свим људима који су помогли његовој породици.

Улогу Дједа Мраза, бар кад су у питању мали Секулићи, одиграла је Свјетлана Ћодо, која је покренула акцију помоћи за ову породицу и захваљујући којој је њихов живот добио нове обрисе. Она је већ годину уз Секулиће и помаже им.

- Коначно сам успјела да их преселим у нову кућу са свим потребним стварима за једно домаћинство. Ријечима се не може описати срећа која се осликава на њиховим лицима, што и у мени буди дивна осјећања. Помагати другима је нешто најбоље што можемо учинити - каже Ћодо.

Додала је да нови дом Секулића има 50 квадрата, односно двије дјечије собе, кухињу са дневним боравком, те ходник и купатило, као и да је 80 одсто намјештаја у кући ново.

- Дјеца први пут у својој кући виде купатило и воду како цури из чесме. Све што је њиховим вршњацима нормално, за њих је доживљај - испричала је Ћодо.

Уз помоћ Центра за социјални рад у Братунцу породицу ће свакодневно посјећивати жена која ће помагати мајци Вери, која има менталних потешкоћа. Она ће се бринути о беби и припремати ручак, а једном седмично у посјету ће им долазити друга жена која ће чистити кућу и водити рачуна о хигијени малишана.

- Општина Братунац ће плаћати те двије жена, а локална заједница је финансијски помогла да се прикључи електрична енергија, те изгради септичка јама и шахт. Намјештај, одјећу, обућу и суђе смо обезбиједили уз помоћ донација људи из цијеле РС и БиХ, али и из иностранства - казала је Ћодо.

Ова хуманитарка је малишане породице Секулић упознала прије годину пролазећи поред њихове куће током путовања на посао. Када је видјела услове у којима живе дјеца, одличила је да да све од себе да би им помогла.

Беба мора у болницу

Беба Ивана, која је два мјесеца након рођења завршила у болници, због неухрањености и лоше хигијене, сада опет мора у руке љекара, јер има проблема са мишићима.

- Мала Ивана има проблема са ручицама, јер мишићи не функционишу како треба, због чега ће за десетак дана морати у Бањалуку на претраге. У болници ће остати све док јој не буде успостављена дијагноза - каже Светлана Ћодо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана