Медвједи уништавају кошнице у Подгрмечким селима

Nezavisne.com
Медвједи уништавају кошнице у Подгрмечким селима

Сански Мост - Становници неколико подгрмечких села на размеђу Босанске Крупе и Санског Моста посљедњих седмица живе у страху због неколико забиљежених напада одраслог медвједа на кошнице с пчелама и том приликом је власницима причињена велика материјална штета.

Посљедњи такав напад забиљежен је протеклог понедјељка на подручју села Станићи, гдје се медвјед почастио медом те потом разбацао и уништио тридесетак кошница.

Мјештани се плаше да ће медвјед насрнути на њихову стоку, због чега су организирали страже те о свему обавијестили Ловачко друштво "Сана".

У овом друштву истичу како је медвјед законом строго заштићена животиња, те да се нелегални одстрел ове животиње ригорозно кажњава.

Објашњавају како се медвједи све чешће спуштају у ниже предјеле у потрази за храном због тога што је због дуготрајне суше у подручјима гдје живе у значајној мјери мање воћа и шумских плодова којима се хране.

"Медвједи су законом заштићени јер се бројно стање ове дивљачи у протеклим деценијама непрестано смањивало. Међутим, у посљедњих неколико година дошло је до повећања бројности ове дивљачи у подгрмечким ловиштима", каже секретар овог друштва Месуд Агановић.

Према његовим ријечима, процјене су да само на подручју ловишта којим газдује ово ловачко друштво има тридесетак медвједа.

У овом ловачком друштву такођер истичу како је у значајној мјери повећана бројност лисица на подручју њиховог ловишта, чему су допринијеле мјере заштите као и вакцинација ових животиња која је прије годину дана обављена бацањем мамаца из зрака.

"Може се рећи како су ове активности биле успјешне, јер су лисице стекле отпорност на бјеснило и друге болести, те се у значајној мјери повећала њихова репродуктивност", истакао је Агановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана