Медвједи шетају улицама Купреса (VIDEO)

ГС
Foto: Портал Црна хроника

Медвједи се у посљедње вријеме у вечерњим сатима све чешће спуштају на градске улице у Купресу због чега су становници те општине од надлежних затражили хитно рјешавање тог проблема.

Прије него што су почели силазити у град, медвједи су у потрази за храном, долазили у приградска насеља гдје су уништавали пчелињаке, чиме су настрадале десетине кошница.

На Фејсбук страници Црна-хроника.инфо објављена су два видео-снимка у којима су се дивље животиње опасно приближиле људима. Наиме, на снимку за који аутори тврде да је направљен у Купресу код Купрешке куће, јасно се види да медвјед "опуштено шета" градским улицама.

Медвједи све чешће близу насеља

Према ријечима предсједника ловачког удружења “Орлов кук” из Томиславграда Мате Бунтића у посљедње се вријеме појављују информације о повећаној присутности мрког медвједа у близини насеља па чак и у самим насељима. Разлози су многобројни, а један од њих је повећање популације мрког медвједа због забране одстрела у ФБиХ.

Додаје како је други разлог недостатак хране у ловишту због одређених временских прилика.

- Ако се присјетимо прољетних великих кишних оборина, јасно нам је да је превелика влага утицала на смањени принос шумских плодова (боровнице, малине, мекиње итд.). Један од фактора је и људска присутност у станишту медвједа, било да је ријеч о интензивној сјечи шуме или претјераној буци коју не производе само корисници шума него и неконтролисана вожња квад возила, мотора, теренских возила по ловиштима као неки вид рекреације, али нажалост с негативним посљедицама - нагласио је Бунтић.

Оцијенио је и да свака дивљач воли мир у ловишту, па тако и мрки медвјед.

- На концу, морамо узети још један фактор, а то је изостанак изношења довољних количина хране у ловиште којима би се у вријеме природне оскудице задовољиле минималне потребе животиња за храном па тако и мрког медвједа. Најлакше је у свему овоме окривљавати ловце. Ми смо немоћни што се тиче проблема које изазива мрки медвјед - поручио је Бунтић.

Забрана лова мрког медвједа

Бунтић је подсјетио у разговору за Фену како је већ 15 година на снази забрана лова мрког медвједа у ФБиХ, а разлози забране су, прије свега, што све донедавно нису била дефинисана узгојна подручја .

- Почетком ове године дефинисана су узгојна подручја мрког медвједа у ФБиХ, а то су границе кантона, односно сваки кантон за себе представља узгојно подручје. Након тога корисници ловишта у Ливањском кантону су приступили изради плана господарења за свако поједино ловиште. Планови се темеље на реалној процјени бројног стања мрког медвједа, а план израде је готов и сад нам остаје чекати његово прихватање на кантоналном и федералном нивоу - истакнуо је Бунтић.

Када се план одобри, додаје, стичу се услови за легалан одстрел мрког медвједа који је према Закону о ловству ФБиХ ловостајем заштићена дивљач, тј. постоји тачно одређено вријеме у години кад се смије ловити и како се смије ловити.

VIDEO

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана