Медвједа прате у зимски сан

Милијана Латиновић
Медвједа прате у зимски сан

Градишка - Медвјед који већ три дана лута лијевчанским селима и уноси немир међу мјештане биће испраћен или превезен до свог станишта у високој шуми како би на миру могао да утоне у зимски сан, а сељани да одахну.

Потврдио је ово секретар Ловачког удружења "Лијевче" Нова Топола Предраг Љубичић након јучерашњег састанка којем је присуствовао и помоћник министра за шумарство и ловство Горан Зубић. Нико не може поуздано рећи шта је медвједа натјерало да пред сами почетак зиме сиђе у села.

- Једни тврде да тражи храну, други, опет, да се изгубио па не може пронаћи пут до свог станишта. У сваком случају, није агресиван и иако мјештани села страхују, никога није повриједио, а и поред стоке пролази мирно - каже Љубичић.

Након обиласка терена Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС дало је упутства како би овај проблем био ријешен.

- Договорено је да корисник ловишта прикупи све информације у вези са појавом и кретањем медвједа, затим да буде обавијештено локално становништво, те да ловочуварска служба стално прати кретање медвједа - рекли су у министарству.

Наглашавају да постоји могућност да се медвјед сам врати у своје природно станиште одакле је и дошао.

- Ако се то не деси, биће организован контролисан прогон, односно ловци ће уз обезбјеђење потјерати медвједа до његовог станишта, или ће медвједа успавати па транспортовати до шуме - објаснили су у министарству.

Ипак, док ово не буде ријешено, мјештанима ништа друго не преостаје него да буду веома опрезни. Нада Илишић из села Машићи не спава по читаву ноћ откад се прочуло да је звијер сишла у села.

- Живим сама и није ми свеједно, синко, пси лају по читаву ноћ, нису то чиста посла - казала је Илишићева.

Здравка Суботић из Доњих Карајзоваца испричала нам је да није видјела медвједа, али да њене комшије јесу.

- Бојимо се, звијер је то. Унуче возимо у школу сваки дан, не смије дијете ићи само, никад се не зна одакле медвјед може банути - рекла је Суботићева.

Медвјед од око 200 килограма, како кажу мјештани, први пут је виђен у понедјељак у селу Доњи Карајзовци код Градишке на парцели сунцокрета. Они нешто старији становници ових села кажу да је на овом подручју посљедњи пут медвјед виђен у близини кућа у Новој Тополи и Рогољима прије 61 годину.

Одстрел

Из стручне службе Ловачког савеза РС истичу да је медвјед законом заштићена животиња, те се не може одстријелити без сагласности Министарства пољопривреде.

Истичу да је легалан одстрел могућ само ако је то предвиђено годишњим планом. Изузетак су ситуације када министарство процијени да је животиња изузетно опасна и тада је такође уз одобрење могућ одстрел.

Локације гдје је виђен медвјед

Маховљани

Романовци

пољопривредни аеродром Нова Топола

Католичка "црвена црква" у Новој Тополи

Доњи Карајзовци

Машићи

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана