Међународни сајам ЛОРИМЕС 2015 у Бањалуци: Лов и риболов потенцијали Српске

Милијана Латиновић
Међународни сајам ЛОРИМЕС 2015 у Бањалуци: Лов и риболов потенцијали Српске

Бањалука - Традиционални Међународни сајам лова, риболова, екологије и спорта "ЛОРИМЕС 2015", који је отворен јуче у Бањалуци, окупио је више од 100 излагача на 74 штанда из РС, ФБиХ и земаља окружења.

Генерални директор предузећа "Шуме Републике Српске" Ристо Марић оцијенио је овогодишњи сајам као један од најбољих у протеклих десет година.

- "Шуме РС" већ 10 година активно помажу одржавање овог сајма, а то ћемо наставити и убудуће, јер ову манифестацију треба јачати и привући што више излагача из земље, али и окружења - рекао је Марић отворивши манифестацију.

Додао је да сајам пружа могућност остваривања међусобне сарадње учесника, размјену искустава, те даје увид у дјелатности које су од општег значаја за РС.

- Значај ове манифестације огледа се у представљању потенцијала Српске и могућностима развоја ловног и риболовног туризма - истакао је Марић.

Предсједник управе Бањалучког велесајма Добрица Жугић рекао је да су лов, риболов и туризам потенцијали које РС има и које треба да развија у будућности.

Предсједник Ловачког савеза РС Вукашин Војиновић истакао је да савез тренутно броји око 20.000 ловаца, те да су без обзира на мноштво разлика сви они једна велика породица.

Поред великог броја излагача, један од посјећенијих штандова на сајму јуче је био и штанд "Гласа Српске", на којем су сви љубитељи лова могли узети бесплатне примјерке специјализованог часописа "Ловац".

- Ријетки су часописи који се баве овом тематиком. Имам све бројеве "Ловца" и задовољан сам како садржајем текстова, тако и илустрацијама - казао је један од посјетилаца "Гласовог" штанда Маринко Дринић, додајући да је "Ловац" корисно штиво за све који тек стичу ловачка искуства.

Иако иза себе има богато ловачко искуство, по своје примјерке "Ловца" дошао је и старина Миле Божић, познатији као Јанкула, из Горњих Подградаца код Градишке.

- Ловом се активно бавим 47 година, уживам у томе. Пола Европе сам прошао - испричао је Јанкула, додајући да без обзира на искуство, на оваквим манифестацијама увијек има нешто ново да се научи. Сајам је отворен до недјеље.

Рогови срндаћа

На штанду "Шума РС", поред бројних ловачких трофеја, пажњу посјетилаца посебно су привукли рогови срндаћа оцијењени са 180,45 бодова, прваци РС и 34. у свијету.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана